09-04-2020

Krapović: Zbog interesno-profiterskih kalkulacija Vlada ne zatvara gradilišta i fingira mjere

Sinoć usvojene mjere NKT koje se odnose na djelimične restrikcije prema gradilištima, osim što nisu usklađene sa zahtjevima trenutne epidemiološke situacije u Crnoj Gori, imaju i niz drugih manjkavosti, navode Demokrate u svom saopštenju.

Krapović: Zbog interesno-profiterskih kalkulacija Vlada ne zatvara gradilišta i fingira mjere | Radio Televizija Budva

Prije svega, ove mjere su nedovoljne, nepotpune i neefikasne, smatra potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović.

"Vlada Crne Gore i NKT su olako prešli preko činjenice da u građevinskom sektoru Crne Gore radi gotovo 14 000 zaposlenih. Postavlja se osnovno pitanje, da li će poslednje mjere spriječiti eventualno širenje koronavirusa među ovom rizičnom grupom? Sa aspekta struke i logike odgovor je da neće", ističe Krapović.

Prije svega, kako dodaje, ove mjere su neprimjenjive u praksi.

"Ako je Vlada dozvolila kolektivni prevoz zaposlenih, nesporno je da će doći do fizičkog kontakta. Takođe, priroda posla građevinske struke nalaže fizičke kontakte ili fizičko približavanje u gotovo svim fazama gradnje. Sve to omogućava brzi prenos opasnog virusa. Prema tome, nemoguće je u praksi primijeniti ovu mjeru. Nema obrazloženja, pa je ostalo nejasno čemu služi tabla sa obavještenjima o donijetim mjerama, ako su mjere potpuno nemoćne da pomognu u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti", naglašava Krapović, dodajući da je Vlada mjerama predvidjela da su poslodavci dužni da obezbijede dopremanje hrane radnicima na gradilištima, ali zato strogo zabranjuje dopremanje hrane staračkim domaćinstvima u udaljenim selima Žabljaka.

"Opet se i na ovom primjeru pokazuje nelogičnost i neprincipijelnost. Zašto onda Vlada i NKT nisu propisali mjere za dostavljače hrane radnicima? Kakvu obuku treba da prođu, da li treba da budu testirani i kakvu zaštitnu opremu treba da nose?", pita on.

Među novim mjerama, kako ističe, svoje mjesto je pronašao i zahtjev za fizičkom distancom u kolektivnim smještajima radnika.

"Apsurdno je da Vlada zabranjuje prisustvo više od jednog lica na javnim mjestima, a istovremeno dozvoljava kolektivni smještaj u kome je često i po nekoliko stotina zaposlenih. Kakva je razlika između studentskih domova kao kolektivnih smještaja ili hotela sa jedne i kolektivnih smještaja radnika sa druge strane. Zašto se drugi sektori diskriminišu, odnosno zašto je građevinski sektor privilegovan? Očigledno je da se na čelu NKT zapravo nalazi BEMAX. Upravo zbog interesno profiterskih kalkulacija Vlada i NKT su prolongirali ograničenja samo u građevinskom sektoru. Poslednje, više formalne nego suštinske mjere usvojene su tek nakon pritiska javnosti i konkretnih upozorenja i predloga Demokratske Crne Gore", navodi u saopštenju.

Postavlja se pitanje koji nadležni inspekcijski organi će potpuno i kontinuirano vršiti inspekcijsku kontrolu nad sprovođenjem ovih mjera, jer, kako ističe, kadrovskog kapaciteta nema u odnosu na potrebu konstantnog nadzora.

"Međutim, očito je da su mjere Vlade i NKT samo još jedan pokušaj obmane javnosti jer će i nakon njihovog usvajanja sva gradilišta raditi nesmetano, svi radnici će nastaviti sa poslovima i nastaviće se i prevoz autobusima i kombijima. I dalje će postojati kolektivni smještaji. Dakle, ništa se suštinski promijeniti neće. Zato pozivamo Vladu Crne Gore i NKT da preispitaju odluku i da prije nego bude kasno, privremeno zatvore sva gradilišta u Crnoj Gori, osim onih na kojima se grade bolnice i drugi objekti zdravstvene zaštite. Životi i zdravlje građana su preči od profita", poručio je Krapović.