15-05-2018

Krivična prijava zbog utaje 200.000 eura poreza i doprinosa

Policijski službenici su podnijeli krivičnu prijavu protiv privrednog društva „Fundament Monte“ d.o.o Budva i M.L, izvršnog direktora u ovom pravnom licu, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 200.439,41 eura, saopšteno je iz Uprave policije

Krivična prijava zbog utaje 200.000 eura poreza i doprinosa | Radio Televizija Budva

Policijski službenici su sprovodeći akciju "Radne dozvole" državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeli krivičnu prijavu protiv jednog fizičkog i jednog pravnog lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa i na taj način pričinili štetu Budžetu Crne Gore u iznosu od oko 200.000 eura.

Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta podnijeli krivičnu prijavu protiv privrednog društva „Fundament Monte“ d.o.o Budva i M.L, izvršnog direktora u ovom pravnom licu, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u najmanjem iznosu od 200.439,41 eura.

M.L. je, kako sumnjaju iz UP, ovo krivično djelo počinio na način što je, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, dao lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, o predmetima i drugim činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje ovakvih obaveza, tj. nije prijavio zakonito stečene prihode koji su od uticaja na utvrđivanje poreskih obaveza, na koji način je navedeno pravno lice oštetilo budžet Crne Gore za iznos 200.439,41 euro (134.522,47 eura poreza na PDV i 63.884,64 poreza na dobit).

Kontrolom poslovanja ovog pravnog lica, službenici Sektora kriminalističke policije su vršili provjere pribavljanja boravišnih dozvola radi zaposlenja i konstatovali da je privredno društvo „Fundament monte“ d.o.o Budva na obavezno osiguranje prijavilo samo jednog zaposlenog tj. direktora društva M.L.

Ni tom jednom prijavljenom licu nikada nije prijavljena isplata zarade niti je po tom osnovu izvršena uplata pripadajućih poreza i doprinosa.

Takođe, službenici ovih odsjeka su sprovodeći ovu akciju dokumentovali nezakonitosti u radu po ovom osnovu u još jednom broju pravnih lica gdje je, kako postoji indicije, izvršena utaja poreza u velikom iznosu u vezi čega su u toku konsultacije sa nadležnim tužiocem.

Akcija „Radne dozvole“ se nastavlja, a o rezultatima sprovedenih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obaviještena, zaključili su iz UP.