10-08-2020

Kršenje zabrane pušenja koštalo 97.710 €

Epidemija Covid-19 nije omela u radu turističke, zdravstvene i sanitarne inspektore Uprave za inspekcijske poslove nadležne za kontrolu primjene novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji su, od početka primjene ovog zakona zaključno sa majem ove godine, zbog utvrđenih nepravilnosti izrekli novčane kazne u ukupnom iznosu od 97.710 eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave.

Kršenje zabrane pušenja koštalo 97.710 € | Radio Televizija Budva

Turistička inspekcija je od početka primjene novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda izvršila ukupno 4.116 inspekcijskih nadzora u ugostiteljskim objektima, shodno nadležnostima ove inspekcije i tom prilikom, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove, utvrdili 599 nepravilnosti zbog kojih je izdato 329 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 93.870 eura.

“Od početka primjene ovog zakona, odnosno od 14. avgusta 2019. godine, Turistička inspekcija je izvršila ukupno 4.116 kontrola na osnovu Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda i tom prilikom utvrdila 599 nepravilnosti. Za učinjene prekršaje, shodno zakonu, izdato je 329 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 93.870 eura i 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, i u 408 slučajeva izrekla upravnu mjeru ukazivanje”, kazali su iz Uprave.

Utvrđene nepravilnosti, kako su pojasnili, uglavnom su se odnosile na nepoštovanje zabrane pušenja, na neistaknute oznake o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima, dok se manji broj odnosio na neispunjenje uslova prostorije, u pogledu opremljenosti i mjerama zaštite, koju su poslodavci odredili za tu namjenu.

Sanitarni inspektori su izvršili 634 inspekcijskih nadzora koji su se odnosili na kontrolu zabrane pušenja i isticanje oznaka o zabrani pušenja u radnim prostorima.

“Prilikom ovih nadzora utvrđeno je 13 nepravilnosti, od kojih je za tri nepravilnosti – neisticanja oznake o zabrani pušenja subjektu nadzora ukazano da iste otkloni što je i urađeno, a za 10 nepravilnosti su izrečene novčane kazne prekršajnim nalozima. Izdato je devet prekršajnih naloga zbog kršenja zabrane pušenja u radnom prostoru u iznosu od 2.110 eura”, istakli su iz Uprave.

Zdravstveni inspektori izvršili su 176 inspekcijskih nadzora radi kontrole primjene odredbi Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u javnom prostoru koje su se odnosile na kontrolu zabrane pušenja i isticanje oznaka o zabrani pušenja u objektima u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost.

“Prilikom ovih nadzora utvrđene su tri nepravilnosti kršenja zabrane pušenja u javnim ustanovama u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost. Izdato je šest prekršajnih naloga u iznosu od 1.800 eura”, naglasili su iz Uprave.

Izvor: Portal RTCG