08-06-2021

Krsmanović: Adriatic properties đonom nastupio prema radnicima, država nije stala iza nas

Zaposleni u kompaniji Adriatic properties, njih 43, očekuju od poslodavca odgovore na brojna pitanja o svom radnom statusu. Dopise se uputili inspekciji rada, resornom ministarstvu i Vladi Crne Gore i naglašavaju da ponude za otpremnine koje su dobili kao i obavještenje da su na godišnjem odmoru za njih nisu prihvatljive.

Krsmanović: Adriatic properties đonom nastupio prema radnicima, država nije stala iza nas | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Od kada im je 17. aprila saopšteno od strane menadžmenta da Adriatic properties 2021. godine neće otvarati hotele Sveti Stefan i Miločer zaposleni su pokušali da sa više adresa dobiju informacije o svom statusu, ali je do danas sve bilo bezuspješno.


Foto: Bogdan Krsmanović/ printscreen

"Samo nam je usmeno rečeno da smo na odmoru, nismo dobili nikakva pisana rješenja što je protivzakonito i trebalo bi neko da snosi odgovornost. Mi smo se obratili nadležnoj inspekciji, nismo do sada dobili nikakav odgovor, a lokalna inspekcija nije reagovala, pa smo se obratili republičkoj inspekciji koja takođe nije došla. Uslijedila su naša obraćanja, predsjedniku, premijeru, nadležnom ministru Jakovu Milatoviću i do danas nije bilo reakcije ni odgovora na naše primjedbe.", kazao je u izjavi za Polis Bogdan Krsmanović, predsjednik Sindikalne organizacije Adriatic properties.

Na sastanku sindikata odlučili su da će redovno dolaziti na posao.

"Ni Adriatic properties naša matična firma nije stala iza nas, da nas zaštiti i pruži neke druge benefite, osim toga da nam je ponuđena otpremnina. Nismo mi za to spremni iz razloga što imamo 43 radnika koji su pod stalnim ugovorom i moram da kažem da su oni đonom nastuplili prema nama. Jako je ružan bio taj momenat kada smo za sat vremena morali da dođemo ovdje i da dobijemo informaciju da mi više ne radimo i jako je ružno od Amana i njegovih predstavnika da nam kažu da ko bude našao posao da se oni neće ljutiti. Mi možemo uvjek da nađemo posao ovo su vrlo kvalitetni ljudi, oni su proveli svoj život na pozicijama koje su ovdje jako zahtjevne i pružili su svoj maksimum , ostavili su dio života i postali dio ovog hotela i da im neko sada kaže na najgori mogući način da treba da idu.", kazao je Krsmanović.

On je istakao da su prošle godine bez obzira na koronu odgovorno obavljali svoj posao, servisirali i goste i da su radili na dva tri mjesta , te da zbog toga ne zaslužuju loš odnos poslodavca i državnih institucija.

" Žalosno je to što država nije stala iza nas, što se niko do dana današnjeg nije javio, čak i ministar Milatović koji je dolazio ovdje i pokušavao da riješi problem, pa nije uspio. Nismo mi krivi što ne može da se nađe dogovor sa lokalnom zajednicom. Činjenica je da je neko trebao dobro da se zapita, zašto smo mi ovdje i zašto su dozvolili da mi ne radimo na svojim radnim mjestima i zašto moramo da dolazimo, a da ne znamo zašto dolazimo. Direktor hotela bi trebao da dođe i da nam kaže šta se desilo i kakava su naša prava dalje, kakve su naše mogućnosti za ostajanje. Ali izgleda da je njima samo bitno da se uzme otpremnina i da nas više nema. Ako to može da pomogne firmi evo mi ćemo se dogovarati pa ćemo naći neki modus. Postoje razni socijalni programmi, postoje i drugi benefiti po našem kolektivnom ugovoru koje bi mogli da iskoriste da nas sačuvaju, da bismo mi mogli da ostanemo do daljnjeg.

Na jučerašnjem sastanku radnici su poručili da očekuju benefite koji ih sleduju.

"Koliko smo pomogli firmi da zaradi je zaista velika cifra, ali bi dobro neko trebao i iz firme da stavi prst na čelo i kaže ovi su ljudi dali veliki doprinos. Ove godine smo imali odlične najave, spremali smo se za sezonu, a doživjeli smo ovo što smo doživjeli. To što poslodavac ne može da obezbijedi gostima privatnost nije naš problem i o tome nećemo da raspravljamo, mi samo tražimo da nas neko podrži, zaštiti dok se problem ne prevaziđe da mi znamo šta ćemop dalje i da ostanemo tu gdje jesmo." poručio je Krsmanović.

J.M.