07-04-2021

Kruzeri mogu uplovljavati od 10. aprila?

Ministarstvo zdravlja razmatra ukidanje potpune zabrane uplovljavanja brodova na krupnim turističkim putovanjima u crnogorske luke, a koja je na snazi još od sredine marta prošle godine zbog pandemije koronavirusa.

Kruzeri mogu uplovljavati od 10. aprila? | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Ta zabrana najverovatnije će već djelimično biti ukinuta do kraja ove nedjelje, tako da će se omogućiti dolazak kruzera koji imaju brodske PCR makrobiološke laboratorje u kojima svakodnevno testiraju svoje putnike i posadu.

"Ukidanje zabrane uplovljavanja kruzera u luke nautičkog turizma marine i trgovačke luke otvorene za međunarodni saobraćaj Bar, Budva, Kotor i Luka Kumbor-Portonovi i Tivat (Gat I i Gat II) je predmet analize i razmatranja, pri čemu je zaključeno da ovu zabranu treba ukinuti od 10. aprila 2021.godine,za kruzere koji posjeduju ovlašćenu laboratoriju za obavljanje mikrobiološkog ispitivanja prisustva novog koronavirusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom", saopšteno je Vijestima iz Ministarstva zdravlja.

U proteklih nešto više od mjesec dana stigli su brojni upiti agenata velikih svjetskih brodara poput korporacija "Carnival", "Royal Caribbean" ili kompanije "MSC Cruises" kada će se i pod kojim uslovima dozvoliti ponovno uplovljavanje brodova na krupnim turističkim putovanjima u naše luke, prije svega Kotor koji je prije koronakrize bio treća najposjećenija kruzing destinacija na Jadranu i jedna od najposjećenijih na Mediteranu.

Da su nadležni to tada dozvolili, već 29. marta u Boku je mogao uploviti prvi kruzer "Viking Sea" američko-norveške kompanije "Viking Cruises" na probnom krstarenju sa ukrcanih samo 190 radnika te kompanije kao putnicima.