25-07-2020

Kuč za obezbjeđenje daje još 10.000, a plata u Opštini nema

Funkcioner DPS-a Snežana Kuč, koju je samoproglašena većina u Opštini Budva imenovala za sekretarku Sekretarijata za lokalnu samoupravu, odlučila je da poveća za 10.000 eura iznos namijenje za angažovanje firme koja će obavljati uslugu fizičko-tehničkog obezbjeđenja imovine i zaposlenih u lokalnoj upravi.


Snežana Kuč, Foto: Srđan Boljević

Rok za dostavljanje ponuda istekao je juče, i komisija treba da utvrdi ko je najbolji ponuđač. Da je cijena povećana, svjedoči dopis koji je Kuč 21.jula uputila opštinskoj Službi za javne nabavke, što, kako su rekli iz budvanske opozicije, navodi na ozbiljne sumnje u regularnost postupka.

Prema navodima iz dopisa koji je uputila Kuč službi za javne nabavke, neophodno je izmijeniti tendersku dokumentaciju broj 01-426/20 1628/6 od 1.jula 2020. godine, u postupku za nabavku usluga fizičko-tehničkog obezbjeđenja imovine i zaposlenih u Opštini Budva. Objašnjava se da je taj postupak pokrenut po zahtjevu nadležnog Sekretarijata za lokalnu samoupravu. Izmjena se traži u dijelu procijenjenih vrijednosti.

"Odnosno, da procijenjenu vrijednost javne nabavke traženih usluga povećate sa iznosa od 30.000 eura na iznos od 40.000 eura i time poštovati iznos koji je predviđen planom javnih nabavki. S tim u vezi, neophodno je da se odloži javno otvaranje na period koji je propisan zakonom. Obražloženje zahtjeva - uzimajući u obzir da se radi o ponovljenom postupku, odnosno da u prethodnom nije bilo zainteresovanih ponuđača za pružanje traženih usluga, nadležni sekretarijat je ispitao tržište ponuđača koji pružaju iste ili slične usluge i konstatvao da je procijenjena vrijednost predmetne nabavke značajno niža od tržišne", navodi se u dopisu koji je potpisala Kuč.

Kako je objasnila, povećavanje iznosa po planu javnih nabavki neophodno je imajući u vidu šta je utvrđeno "ispitivanjem tržišta ponuđača".

"U skladu sa tim, odlučio je da procijenjenu vrijednost poveća u skladu sa planom javnih nabavki na iznos od 40.000 eura kako bi se predmetna nabavka realizovala uspješno i u skladu sa predviđenim rokovima. Molim vas za hitnost u postupanju", navela je Kuč.

Iz budvanskog odbora Demokratske Crne Gore istakli su da je u pitanju skandalozan dokument, i da nije teško prozrijeti prave namjere njegovih autora.

"Sada je jasno i zašto zaposleni u Opštini Budva ne primaju platu i gdje završava opštinski novac", naveli su Demokrate.

Iz budvanske opozicije su ranije istakli da je DPS uz podršku policije doveo nepoznata lica, obučena i predstavljena kao privatno obezbjeđenje, koji sprečavaju zaposlene da uđu u zgradu Opštine, napadaju radnike i novinare i prijete građanima, te štite samoproglašenu većinu uspostavljenu političkom korupcijom.

Iz firme koja se predstavila kao angažovana na poslovima obezbjeđenja zgrade Opštine negirali su ove optužbe, ističući da sve rade u skladu sa zakonom.

Raniji ugovor istekao 24. juna

Prema tenderskoj dokumentaciji, ugovor sa firmom koja je obavljala usluge obezbjeđenja Opštine istekao je 24.juna, pa je zato neophodno hitno riješiti to pitanje. Navodi se da bi rok do kada je moguće da ugovor važi ljeto naredne godine.

Ističe se da se sve radi u rokovima ne kraćim od 22 dana od dana objavljivanja tenderske dokumentacije.


Izvor: Dan