25-10-2020

Kuvano vino grije tijelo i čuva srce

Opšte je poznato da kuvano vino pozitivno utiče na zdravlje. Kako nam u susret dolaze hladniji dani kuvano vino je idealan napitak da se ugrijemo, a između ostalog djeluje kao tečni antioksidans i štiti srce i krvne sudove.

Kuvano vino grije tijelo i čuva srce | Radio Televizija Budva

Korisno je u slučaju usporenog metabolizma kao i kod smanjenog libida. Takođe, i začinsko bilje koje se u njega ubacuje igra značajnu ulogu u ljekovitosti ovog pića.

Djelovanje

Postotak alkohola u kuvanom vinu je sedam do 10 posto. Zbog šećera koji se dodaje prilikom kuvanja, ovo piće brže apsorbuje sluzokoža crijeva, i brže ulazi u krvotok. Četvrtina litre ima oko 20 g čistog alkohola.

Zanimljivo je da kuvano vino prosječno sadrži 80100 kalorija. To je jedan od razloga zašto nije preporučljivo piti ga u većim količinama.

Ljekovitost

Kuvano vino kao lijek je djelotvorno zbog prirodnog antioksidansa resveratrola koji se nalazi u grožđu. Ova aktivna supstanca spriječava sljepljivanje krvnih pločica (trombocita), odnosno prekomjerno zgrušavanje krvi.

Topli napici imaju pozitivan efekt na razne oblike respiratornih infekcija. Tako je i kuvano vino lijek protiv prehlade, zahvaljujući začinima koji su sastavni dio ovog napitka. Oni mu daju još efikasnije dejstvo.

Cimet i karanfilić imaju jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo, pa dezinfikuje grlo i ždrijelo. Na taj način kuvano vino pruža pomoć za kašalj, kao i za upalne procese.

Obuzdava holesterol

Ovaj moćni napitak popravlja nivo holesterola u krvi, ali samo ako ga koristite umjereno.

Dnevno je jedna šolja kuvanog vina sasvim dovoljna. Ta zapremina sadrži dovoljnu količinu polifenola, koji ima pozitivan uticaj na organizam.

Kuvano vino čuva srce i krvne sudove koje ujedno čini elastičnijim kao i vezivno tkivo. Uz sve navedeno, štiti zube jer neutralizuje bakterije u našim ustima i tako čuva zubnu gleđ.

U zimskom periodu nas i grije, zahvaljujući etanolu koji pojačava cirkulaciju.