01-12-2022

Lekić: Savremenom čovjeku nije lako da posti, pred mladim ljudima su velika iskušenja

Božićni post je u toku, a uz ovaj period obično idu dileme i polemike kako se pravilno posti. O načinu, smislu i značaju posta govorio je Aleksandar Lekić, starješina Hrama Svete Trojice u Starom gradu.

Lekić: Savremenom čovjeku nije lako da posti, pred mladim ljudima su velika iskušenja | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen

Lekić je gostujući u jutarnjem programu TV Budva kazao da je savremenom čovjeku danas veoma teško da posti u industriji zabave , ali i da je zbog toga post još aktuelniji i važniji.

“Božićni post je nastao u drevna vremena, po ugledu na Vaskršnji post koji je centralni. Svaki post postimo pred neki praznik što znači da je on jedno stanje pripreme, očekivanja. Vjernici se pripremaju za veliki praznik, Božić. Čovjek neke stvari brzo zaboravi i gubi se u svakodnevici, pa tako crkva daje priliku i podsjeća sve ljude da se okrenu i udube u tajnu koja nije neka stara i prevaziđena tajna ili neka mitska priča, naprotiv ona je uvijek nova i aktuelna”

Sveštenik Lekić objašnjava koji je smisao posta i naglašava da je uzdržavanje od određene hrane samo sredstvo do pravog cilja.

“Kada neko kaže post prva asocijacija je neka dijeta ili nejedenje hrane životinjskog porijekla, ali problem je što mi ljudi stvari svedemo na to nešto površno i tu se zadržimo, a post je, kako ga crkva posmatra, samo jedno sredstvo, prvi stepenik ka uzlaznoj putanji. Post je spremanje čovjeka da može da uzleti uz pomoć molitve, individualne i saborne na svetoj liturgiji i onda kreće taj preobražaj stepenik po stepenik, pa se čovjek mijenja to je smisao posta. Svakako da imamo nekih problema u shvatanju posta danas, mislim da kao civilizacija nismo naklonjeni u tom smislu, mada u suštini nijedna nije to bila, samo što je to danas neki veći nivo. Industrija zabave dominira i naše vrijeme je protiv toga da se čovjek nečeg odriče, tako da danas savremenom čovjeku nije lako da posti, ali u tom smislu post postaje još aktuelniji i značajniji”, ističe Lekić.

Pri hramu Svete Trojice, već duži niz godina, uspješno se održava vjeronauka za djecu mlađeg uzrasta, dok je nedavno u posebnom terminu počelo okupljanje srednjoškolaca i studenata. Lekić ističe da su pred mladim ljudima danas velika iskušenja i da im crkva može pružiti orjentir kako da osmisle svoj život na pravi način.

“Sad smo krenuli sa vjeronaukom za mlade, malo treba vremena da zaživi, javljaju se polako srednjoškolci i studenti mislim da je to veoma značajno za njih, posebno u vremenu kada nemamo neki orijentir za mlade ljude. Taj put koji crkva nudi možda ne izgleda tako privalačan, ali je potrebno da dođu i vide i da se uvjere da ono kako oni zamišljaju crkvu i vjeru nije baš tako, da je vjera nešto što mladim ljudima može pomoći da na pravi način osmisle svoj život”, istakao je.

U najavi je ciklus duhovnih razgovora o vjeri tokom posta koji će se održavati subotom uveče poslije večernje službe.

“Trudićemo se da čujemo vjernike i njihova pitanja, pa to neće biti klasična predavanja već će im upravo oni dati taj neki tempo”, zaključio je Lekić.

J.M.