16-04-2021

Leptirasta vaš uništava stabla citrusa i vinove loze

Za tretiranje ovog štetnika preporuke je dala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i mogu se naći na njihovom veb sajtu, kazala je za naš portal Maja Vojnić, rukovoditeljka RJ Zelenilo u budvanskom Komunalnom preduzeću.

Leptirasta vaš uništava stabla citrusa i vinove loze | Radio Televizija Budva

Foto: S. Radonjić

„Štetnik koji poslednjih godina pravi velike štete na citrusima i vinovoj lozi je citrusna leptirasta vaš (Aleurocanthus spiniferus), i za njeno tretiranje preporuke je dala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i mogu se naći na njihovom veb sajtu. Štete na javnim zelenim površinama su daleko manje izražene na javnim zelenim površinama nego na privatnim parcelama, iz prostog razloga što su vinova loza i citrusi mnogo zastupljeniji na privatnim parcelama. Treba dodati da se ova leptirsata vaš može naći i na drugim biljnim vrstama (bršljan, lovor, ruže), te da prilikom tretiranja treba obratiti pažnju i na ove vrste kako ne bi

Kada su u pitanju biljne bolesti i štetočine situacija na terenu se redovno prati i reaguje se shodno potrebi na način koji je predviđen za konkretnu pojavu.

J.M.