29-03-2016

Lijepa si - moja kosa, tvoja snaga

Radio Televizija Crne Gore i kompanija Biomelem pokrenuli su kampanju "Lijepa si – moja kosa, tvoja snaga" u okviru koje će biti izrađene i donirane perike za žene koje su, usljed bolesti ili terapije protiv malignih oboljenja, ostale bez kose. Cilj kampanje je prikupiti prirodnu kosu za izradu perika.

Lijepa si - moja kosa, tvoja snaga | Radio Televizija Budva

Kako je saopšteno na konferenciji za medije, perike će biti izrađivane u Beogradu, a prve će biti završene i besplatno podijeljene u Crnoj Gori u septembru.

"Nakon šišanja, mi šaljemo kosu Školi za negu lepote iz Beograda, smjer vlasuljarstvo, čiji će učenici i profesori izrađivati perike. Gotove perike šalju u Podgoricu, u firmu Rudo, koja je zvanični nabavljač ortpedskih pomagala za Crnu Goru. Za izradu jedne perike, potrebno je da šest do osam žena donira svoju kosu i mjesec dana rada na njoj. Zato je potrebno da se što veći broj žena priključi akciji", kazala je na konferenciji za medije direktorica marketinga RTCG Vanja Šipovac.

Ona je saopštila da u Crnoj Gori godišnje od kancera oboli preko 1.200 žena. Zato je, kako ističe, RTCG odlučila da prvi veliki društveno odgovorni projekat, posveti upravo ženi, s porukom: Lijepa si. Moja kosa, tvoja snaga.

"Gubitak kose je jedan od najstresnijih momenata tokom liječenja za svakog oboljelog, a kada su žene u pitanju, taj stres se dodatno povećava, jer sve mi znamo koliki značaj za ženu ima njena kosa i koliko smo joj posvećene. Iz tih razloga se perika, kod bolesnika na hemoterapiji, tretira kao ortopedsko pomagalo. Cilj naše akcije je da ženama pruži podršku putem doniranja kose za izradu perika - Moja kosa, tvoja snaga. Želimo da im ulijemo nadu i da im pokažemo da nijesu same. U tome nam je potrebna i Vaša pomoć i podrška", saopštila je Šipovac.

Cilj je, kaže i da oboljele žene shvate da nijesu same. "Naša ideja je napraviti socijalni pomak. Ujediniti sve na istom zadatku, promijeniti svijest, ujediniti sve na istom zadatku, promijeniti svijest. Razmišljati isto – sve do jedne. Mi ne dajemo nova, ovo nije ta kampanja. Mi dajemo dio sebe njoj kojoj je to potrebno", poručila je Šipovac.

Akciji se priključilo preko 30 frizerskih salona, koji će besplatno pružiti uslugu šišanja i feniranja. Dužina kose potrebna za donaciju je 20 i više centimetara i može biti farbana, ali ne i oštećena.

Predsjednik saveza frizera Crne Gore Suad Lukačević objasnio je da je za izradu jedne perike potrebno između šest i osam donacija, te da jedna perika od prirodne kose može da košta i do 1500 eura.

Na konferenciji za medije je saopšteno i da je učenicima potrebno i do dva mjeseca za izradu jedne perike, dok profesionalcima treba manje vremena.

Direktor kompanije Biomelem Zoran Ilić kazao je da je cilj kampanje da se do septembra obezbijedi bar 30 perika. “Bez RTCG ništa ne bi bilo moguće, jer je za ovu kampanju potrebna jaka medijska podrška. Samo ujedinjeni mi možemo nešto da promijenilo”, poručio je Ilić.

Zaštitno lice kampanje je proslavljena rukometašica Bojana Popović, koja je već donirala kosu, a nakon nje to je učinila i novinarka RTCG Sandra Rmuš. "Ovo će biti veliki maraton sa mnogo učesnika”, poručila je Rmuš.