09-06-2021

Limun: Glavni saveznik ženske ljepote

Limun je jedan od najdjelotvornijih namirnica i može da se koristi u kozmetičke svrhe.

Limun: Glavni saveznik ženske ljepote | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Kod kuće uvijek treba da imate nekoliko polodva limuna. Pored toga što ga možete koristiti kao dodatak jelu ili za limunadu, on je vrlo djelotvoran i da se koristi u kozmetičke svrhe.

Limun hrani i djeluje iznutra

Već dugo je poznat kao jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Limun sadrži bioflavonoide, folnu kisjelinu, razne vitamine i minerale, a povoljno djeluje na rad cijelog organizma pa tako i kože. Limun djeluje kao diuretik pa podstiče mršavljenje i otpuštanje toksina, zbog čega je važan saveznik ljepote.

Limun briše pigmentacijske mrlje

Mrlje na koži koje se pojavljuju usljed prekomjernog izlaganja suncu i kao posljedica starenja, vrlo se uspješno uklanjaju limunom. Limunska kisjelina služi kao prirodni posvetljivač, a sve što treba je nekoliko puta na dan utrljati malo limunova soka na tamnije djelove i nakon nekoliko minuta isprati.

Za ljepši osmjeh

Limun djeluje i kao izbjeljivač zuba, naročito kod pušača, a djelotvoran je i kod zubnog kamenca. U posudu stavite 1/4 šoljice sode bikarbone i dodajte sok svježe iscijeđenog limuna. Nakon toga smjesu nanesite na zube i ostavite da djeluje tri minute, ali nikako ne duže kako ne biste oštetili gleđ. Posle obavezno operite zube pastom, a postupak možete ponoviti jednom nedeljno.

Jača i posvjetljuje nokte

Žute mrlje na noktima, koje su posljedice pušenja i gljivica, ali i slabe nokte sklone lomljenju, uspješno će oporaviti kombinacija maslinovog ulja i limunovog soka.

Liječi i suvu i masnu kožu

Od suvog tjemena, laktova do koljena, limun služi kao prirodni piling za suvu kožu. Za suvo tjeme pomiješajte sok od limuna s kokosovim i maslinovim uljem i medom. Nanesite kao masku i isperite. Pređete li kriškom limuna preko kože lica smanjićete njegov sjaj i mašćenje, pa je taj ritual dobro ponavljati svako jutro ako imate masnu kožu.

Posvjetljuje kosu

Limun će posvijetliti svaku boju kose za jednu do dvije nijanse, pogotovu na krajevima. Najjednostavniji način nanošenja je miješanje s regeneratorom ili maskom za kosu. Sunce će pojačati učinak limuna koji se najviše primjećuje na krajevima. Nakon nekoliko sati isperite.

Izvor: Magazin Novosti