26-11-2015

Ljekovi na recept samo u apotekama Montefarma

Ljekovi na recept od danas se neće moći preuzeti u privatnim apotekama, jer je na snagu stupila odluka Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje o ukidanju ugovora sa njima. Iz Udruženja privatnih apoteka Crne Gore poručuju da takva odluka Fonda za zdravstveno osiguranje, značajno i negativno utiče na kvalitet zdravstvene zaštite, te da je direktno usmjerena na pacijente, njihove potrebe i prava.

Ljekovi na recept samo u apotekama Montefarma | Radio Televizija Budva

"Odluka o raskidu ugovora sa privatnim apotekama, koju je Fond za zdravstveno osiguranje donio na osnovu sugestije Ministarstva zdravlja, suprotna je zaključku Vlade Crne Gore od 13.04.2014. godine i odstupa od strateškog opredjeljenja za reforme u zdravstvu. Odlukom se krše odredbe Ustava Crne Gore, Zakona o zabrani diskriminacije, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o zaštiti konkurencije, kao i čl. 74 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i zemalja članica EU", poručuju privatni apotekari.

Agencija za zaštitu konkurencije je povodom ove odluke Fonda dala mišljenje, u kom se između ostalog navodi da: "predmetno ograničenje broja pružalaca usluge izdavanja lijeka na recept, odnosno primjene različitih uslova na učesnike na tržištu na koje se moraju primjenjivati isti uslovi, može predstavljati značajno ograničenje konkurencije”, što može imati i negativne posljedice za osiguranike Fonda.

Agencija ističe da je “FZOCG dužan da zaključi ugovor o pružanju predmetne usluge sa svim učesnicima na tržištu maloprodaje ljekova koji ispunjavaju uslove koje FZOCG unaprijed i transparentno utvrdi i pod jednakim komercijalnim i drugim uslovima, a kako je utvrđeno Zakonom o zaštiti konkurencije”.

U mišljenju se dalje navodi da bi “određivanje raskidnog uslova iz Obavještenja po osnovu “prestanka interesa” po razumijevanju Agencije značilo da FZOCG neće angažovati nijedno drugo nezavisno pravno lice za izvršenje predmetne usluge, a po utvrđenoj cijeni usluge iz čl. 16 Ugovora sa apotekama”.

Agencija napominje “da je obaveza svih učesnika na tržištu, pa i na relevantnom tržištu nabavke i distribucije ljekova na veleprodajnom i maloprodajnom nivou, da na najširi način obezbijede slobodu preduzetništva pod jednakim uslovima, što je i jedan od osnovnih Ustavnih načela zaštite konkurencije, kao i cilja samoga Zakona kojim je regulisana predmetna oblast”.

"Udruženje privatnih apoteka Crne Gore se pita da li je moguće da niži državni organi sugerišu i donose odluke kojima se krše odluke i strateški pravci viših državnih organa, Ustav Crne Gore i nekoliko zakona, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?", navode apotekari u saopštenju, prenosi rtcg.me.

Navode da prilikom donošenja takve odluke, Fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja, koje je sugerisalo njeno donošenje, nijesu se vodili ni interesima građana i osiguranika Fonda.

"Podsjećamo da privatne apoteke ni na koji način ne mogu da utiču na povećanje ili smanjenje potrošnje ljekova izdatih na recept. Fond za zdravstveno osiguranje plaća istu cijenu ljekova i usluge realizacije recepta privatnim apotekama i Montefarmu, ali za Montefarm izdvaja i preko četiri miliona eura godišnje za plate i troškove, pa je lako zaključiti da osiguranike Crne Gore lijek košta skuplje u državnoj apoteci nego u privatnoj”, navodi se u saopštenju Udruženja privatnih apoteka Crne Gore.