09-09-2020

Ljekoviti čistač vazduha: Aloe vera

Popularna biljka koristi se hiljadama godina, a takođe i u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.



Njeno lišće, naime, sadrži gelasti sastojak koji sadrži brojne korisne spojeve. Između ostalog, aloe vera sadrži moćne antioksidanse, pomaže u bržem izlječenju opekotina, smanjenju zubnog plaka, liječenju čireva...

Aloe vera često se koristi i za liječenje zatvora, usporava starenje kože, sprječava nastanak bora, snižava krvi pritisak...

Uz sve to, aloe vera može biti i lijep i koristan ukras u vašem domu. Radi se o atraktivnoj sukulenti, lakom za održavanje, koja može postati omiljeni ukras u vašem domu.

Aloe vera biljka je iz roda Aloe. Stabljiku nema ili je ona vrlo kratka, a njeni su listovi zeleni i mesnati, dok je rub listova nazubljen.

Prije nego što kupite tu biljku, imajte na umu da vam za nju treba lokacija na kojoj će do nje dolaziti jarka svjetlost. Aloe vera voli puno svjetla, a može podnijeti čak i direktno sunce.

Ova biljka najbolje uspijeva na temperaturama između 12 i 27 Celzijevih stepeni, tako da su joj sobne temperature većine domova idealne. Između maja i septembra biljku možete iznijeti i van, ali navečer ju vratite unutra ako su noći hladne. Zemlja mora biti prozračna i u nju je poželjno umiješati i pijesak.

Kada je u pitanju zalijevanje, ono treba biti nešto češće u toplijim mjesecima, a bitno je da se između dvaju zalijevanja zemlja zasuši. Višak vode može naime dovesti do truljenja korijena.

Tokom hladnijih mjeseci aloe veru dovoljno je zalijevati jednom mjesečno.









Izvor: RadioSarajevo