15-09-2016

Lopičić: Budvani, dignite glas za spas našeg mora

Lopičić: Budvani, dignite glas za spas našeg mora | Radio Televizija Budva

"Vlada Crne Gore je potpisala ugovor sa konzorcijumom Eni-Novatek za istraživanje nafte i gasa u našem podmorju, na svega nekoliko kilometara udaljenosti od naše obale.

Jadransko more, koje je isto, a obala koja obiluje prirodnim ljepotama i pješčanim plažama, može samo jednim pogrešnim potezom ili manervom na naftnoj platformi biti zauvijek uništeni.

Za živi svijet u moru, tj. ribe i vegetaciju suvišno je trošiti riječi, jer buka koja se stvara prilikom bušenja, izaziva ribljem fondu fizičke povrede pa i smrt zbog uticaja zvučnih talasa.

Uznemiravanje dovodi do promjene u ponašanju, napuštanju staništa, poremećaju u mriješćenju i onemogućavanju komunikacije izmedju pojedinih jedinki.

To će imati uticaj na ribarstvo, a to će itekako osjetiti lokalni ribari koji žive od te djelatnosti.

Ekonomija bi doživjela laganu smrt, jer se skoro cijela Crna Gora hrani i živi od turizma, a izlivanjem nafte potpisaće sebi ekolosko-ekonomsko samoubistvo.

Iako Vlada tvrdi da bi to investitor nadoknadio i riješio, to prosto nije moguce, jer nema tih para kojima bi se životna sredina obnovila. To bi bilo moguće za nekoliko vjekova.

Kada je došlo do izlivanja nafte sa platforme u Meksičkom zalivu, iako je investitor bio renomirani British Petroleum, a to se desilo u akvatoriju SAD, posljedice su bile katastrofalne.

Kakve bi tek posljedice bile na našoj obale, koja je duga 293 km… Budvani, dignite glas za spas našeg mora, za spas obale i za spas životne sredine, jer u protivnom more neće više biti plavo, nego crno. A, zlato je ionako predvidjeno za neke druge", navodi se u saopštenju koje potpisuje Milorad Lopičić, kandidat za odbornika grupe birača “Uzdignimo Budvu”- Radomir Glendža.