30-09-2022

Lučić: Dočekujemo spremno početak lovne sezone

“Puno se radilo na uzgoju divljači i pripremi lovišta za lovnu sezonu, uspjeli smo da tokom sušnog ljeta prevaziđemo problem u snabdijevanju hranom i vodom i obezbjedimo nesmetanu reprodukciju u uzgalištima, kazao je Nebojša Lučić, predsjednik Lovačke organizacije “Primorje” iz Budve.

Lučić: Dočekujemo spremno početak lovne sezone | Radio Televizija Budva

Lučić u intervju za Radio Budvu, u razgovoru sa Jasnom Bezarević ističe da su osnovni ciljevi i načela Lovačke organizacije “Primorje” uzgoj i zaštita divljači, te da se aktivnosti realizuju tokom cijele godine.


Lučić,Foto: printscreen

“Protekli period sušnog ljeta je doprinio da se mi što temeljnije i kvalitetnije pozabavimo samom divljači koja se nalazi na teritiriji našeg lovišta. Tako da smo u tom dijelu zadovoljni, otežavajuća okolnost bile su visoke temperature, ali smo prevazišli to u saradnji sa lokalnom samoupravom , Službom zaštite i spašavanja i Sekretarijatom za privredu, pa divljač nije oskudijevala što se tiče hrane i vode koja je dopremana na tim pojilištima . Rad lovočuvarske službe je bio svakodnevan, a podrazumjevao je praćenje divljači i vođenje računa da se reprodukcija obavlja nesmetano, takođe mir je bio maksimalno zaštićen”, kazao je Lučić.

U lovišta je u proteklom periodu kroz aktivnosti uzgoja divljači unešen određeni broj fazanske divljači i divljih svinja. Ovogodišnja lovna sezona na nivou čitave Crne Gore počinje 2. Oktobra, tradiocionalno prve nedjelje u oktobru.

“Toga dana izlazimo u lovišta i počinjemo sa lovom na dlakavu divljač: divlju svinju, vuka, zeca, šakale i lisice. Za određenu vrstu divljači broj lovnih dana će biti smanjen kao što je šumska jarebica, odnosno kamenjarka . Šumska šljuka nam dolazi početkom novembra, a kraj lovne sezone je 26. Februar”, zaključio je Lučić.