08-12-2022

Luka Kotor prilagođena za slabovide osobe

Luka Kotor do kraja godine će završiti projekat prilagođavanja prostora za slabovide osobe. Postavljene su taktilne trake i obavljeni su treninzi sa zaposlenima.

Luka Kotor prilagođena za slabovide osobe | Radio Televizija Budva

Postavljene taktilne staze u Luci Kotor (Foto: TVCG)

Kako je kazala Maja Danilović iz Luke Bar, u Jutarnjem programu TVCG, projekat koji se realizuje i na Aerodromima Crne Gore je počeo sa šest mjeseci zakašnjenja, ali očekuju da bude završen do kraja mjeseca.

"Upravna zgrada je prilagođena za osobe sa invaliditetom već nekoliko godina, o ovome se razmišljalo i ranije, ali neke okolnosti, prvenstveno sa pandemijom izazvanom korona virusom, usporile su njegovu realizaciju. Sada imamo kompletnu sliku kako bi trebalo da izgleda jedna luka koja je prilagođena osobama sa invaliditetom", kaže Danilović.

Projekat je kako je dodala, realizovan u saradnji sa Savezom slijepih koji su tokom cijelog projekta bili uključeni i oni su zadovoljni učinjenim.

"Ako znamo da u Evropi ima preko 30 miliona slabovidih, a da posebno tokom ljetnje sezone imamo puno gostiju i korisnika, ovakav projekat je bio neophodan, kako bi svima olakšali i svakodnevne aktinosti i posjete Kotoru i Crnoj Gori", naglasila je Danilović.