27-04-2021

Malim vinarijama trebaće neuporedivo veća pomoć

Malim vinarijama u Crnoj Gori će u narednom periodu biti potrebna neuporedivo veća podrška kako bi održale svoje poslovanje, saopštio je potpredsjednik nacionalnog Udruženja somelijera, Luka Bešić.

Malim vinarijama trebaće neuporedivo veća pomoć | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

On je kazao da su posljednjih 12 mjeseci korona krize za crnogorske vinare su bili jako izazovni, prenosi portal RTCG.

To što su vinarije male, u doba pandemije bilo je, kako je naveo gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, njihova prednost.

"Veliki broj malih vinarija se lakše prilagođavalo trenutnoj situaciji ali je očigledno da je tržište u stanji mirovanja. S obzirom na to da su male crnogorske vinarije više okrenute domaćem tržištu odnosno turizmu i turističkim kapacitetima, hotelima i restoranima, mnogo više nego što su izvozno orijentisane, a kako nije bilo turističke sezone protekle godine, to je lanac koji je vukao jedno za drugim, i oni su u jeku priprema za prošlu sezonu zaustavljeni", kazao je Bešić.

U martu je, kako je dodao, zaustavljen i salon vina Montevino, koji je jedan od najznačajnijih događaja u regiji i koji je služio za predstavljanje proizvoda i da nađu svoje mjesto u turističkim objektima.

Kako bi svoje održali svoje poslovanje vinari su, kako je kazao Bešić, bili skromni sa zahtjevima resornom ministarstvu ali ističe da su svi zahtjevi bili prihvaćeni.

"Svi zahtjevi poslati ministarstvu su bili prihvaćeni, ali su zahtjevi bili skromni", rekao je Bešić i dodao da će u narednom periodu vinarijama biti potrebna neuporedivo veća podrška da se ponovo pokrenu i vrate na pozicije iz 2017. i 2018. godine.

On je kazao da je neophodan nesmetan rad ugostiteljskih objekata, otvorenost granica i da imaju turističku sezonu.

“Ako zanemarimo najveću crnogorsku vinariju Plantaže ostali imaju vrlo mali izvozni kapacitet i više su okrenuti domaćem tržištu, zato je bitno da domaće tržište funkcioniše posebno u Horeka dijelu, mnogo više nego Ritejl i najbitnije su otvorene granice i da funkcioniše ugostiteljski segment", smatra Bešić.

On je podsjetio da je u posljednjih pet do šest godina došlo do velike ekspanzije posebno malih vinarija u zemlji.

"Najveći problem je što su vinarije male ali to ujedno smatraju i svojom velikom šansom i nadaju se da će moći mnogo bolje da odgovore zahtjevima tržišta. Promijenile su se i navike ljudi sada i kupuju vina, promijenile su se potrošačke navike i taj problem se pretvorio u šansu", kazao je Bešić.