21-06-2019

Manastir Stanjevići poslavio hramovnu slavu - Trojičindan VIDEO

Dugo su i radosno zvonila manastirska zvona u prelijepo jutro Trojičindana pozdravljajući dolazak Episkopa Dioklijskog Metodija i najavljujući početak Svete Liturgije na dan manastirske slave, po 681 put od osnivanja manastira 1338. godine.

Manastir Stanjevići poslavio hramovnu slavu - Trojičindan VIDEO | Radio Televizija Budva

Uz vladiku Metodija služili su protojerej stavrofor Ilija Rosić iz Beograda, iguman Rafailo Boljević, nastojatelj manastira Podmaine sa sabratom jeromonahom Joakimom, arhimandrit Jefrem Dabanović i jeromonah Jovan Šljivančanin, bratija manastira Stanjevići i dvojica đakona: Jakov Ninković iz Cetinjskog manastira i Dušan Bigović, profesor Cetinjske bogoslovije.

Pojanje su predvodili udruženi glasovi horova Sloga iz Sarajeva i Sveti Apostol Marko iz Podgorice. Naroda svake godine sve više i više. Ove godine oko hiljadu duša. Među hodočasnicima naša braća i sestre iz svih krajeva Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije... Veliki blagoslov mučeničkog Kosova i Metohije donijela nam je igumanija Haritina sa sestrama iz Pećke Patrijaršije.

Pričešćivanje iz dva putira mnoštva bogočežnjivih duša i dece. U podne je, na platou pred manastirom, počeo molitveni čin blagoslova slavskog kolača Manastira i dece sa posebnim blagoslovom - štićenika Resursnog centra 1. jun iz Podgorice.
Vladika Metodije je izgovorio znamenitu besedu u čast Trojednoga Boga i u spomen osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i osnivanja Eparhije Zetske, potonje Mitropolije Crnogorsko-primorske ustanovljene blagosovom Svetog oca našeg Save.


I Duhovna akademija koja je potom održana bila je posvećena ovom velikom jubileju Srpske crkve i naroda. Sve prisutne pozdravio je Predsednik opštine Budva g. Marko Bato Carević. Profesor dr Drago Perović je govorio o značaju duhovne i prosvetne misije Matice srpske - članova u Crnoj Gori kao nosioca kontinuiteta svetosavske prosvete ustanovljene 1219. godine. Na njegove reči nadovezala se profesor dr Jelica Stojanović, predsednik Matice srpske - članova u Crnoj Gori. Ona je, u čast osam vijekova srpske crkvene i duhovne samostalnosti, predstavila izabrane strane Zakonopravila Svetog Save - Ilivičkog prepisa iz 1262. godine koje je Matica objavila.

Poučne riječi o našim duhovnim temeljina koje su izrekli vladika Metodije i uvaženi profesori, upotpunjene su stihovima pjesme Savin monolog koju je spjevala Desanka Maksimović a iskazala Angelina Smiljka Vujović, praunuka prote Petra iz Cetinja i narodni guslar Vaso Đondović, prvak među guslarima Republike Srpske. Nastavilo se pjesmama koje su otpjevali snažni glasovi članova hora Sloga iz Sarajeva i muškog dijela Pevačke družine Grbalj. Akademija u čast i spomen osam vijekova srpske duhovne i crkvene samostalnosti i osam vijekova od nastanka Mitropolije Crnogorsko-primorske, okončana je na najljepši način pjesmom i igrom mladih članova foklorne družine Đurđevdansko kolo iz Podgorice. Potom je otpočelo narodno veselje kolom koje je poveo predsjednik opštine g. Bato Carević.

Svi hodočasnici su domaćinski ugošćeni slavskom trpezom koju su udruženim snagama pripremili Iguman manastira i veći broj dobrotvora, Svima neka Sveta Trojica bude na pomoć.




Manastir Stanjevići