12-04-2019

Manifestacije Budva Jazz – Tribute to Mimo u Budvi

Ovog vikenda će u budvanskom Starom gradu biti održana manifestacija Budva Jazz – Tribute to Mimo, koju NVO Feral organizuje već četvrtu godinu u okviru projekta Budvanske hronike, tokom aprila – mjeseca poštovanja džeza u svijetu. U dvije večeri, održaće se promocija knjige o džezu, festival mladih trubača i koncert džez benda iz Beograda.



U subotu, 13. aprila, u 20 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” biće predstavljena knjiga Jazz Beat autora Voja Šindolića iz Dubrovnika, koja govori o uticaju jazz-a na beat generacije i obrnuto.

Predstavljanje knjige NVO Feral organizuje u saradnji sa JU Muzeji i galerije Budve. Na događaju će govoriti Srđa Zlopaša iz NVO Feral, Marko Pavlović, istoričar umjetnosti i osnivač
prvog jazz kluba u Budvi, Nikola Ivanović, saksofonista iz Gradske muzike Budva i autor Vojo Šindolić. Moderatorka će biti Itana Lalović.

U nedelju, 14. aprila na Trgu palmi u budvanskom Straom gradu, u 18 časova počeće festival „Mimova zlatna truba“, na kom će biti dodiljene tri nagrade mladim trubačima iz cijele Crne Gore.

Žiri festivala činiće Ana Molčanov Brajak i profesori učesnika. Nakon dodjele pehara i plaketa, nastupiće beogradski džez bend u sastavu Jelena Theunisz, Ivan Ilić, Nikola i Nemanja Banović i Goran Potić. Kao specijalni gost večeri nastupiće i Šule Jovović, džez gitarista iz Podgorice i Mimov dugogodišnji saradnik.

Cilj ovog projekta je promocija džez muzike i kulture, i iz NVO Feral se nadaju da će on prerasti u platformu za predstavljanje mladih džez umjetnika iz svijeta i internacionalni festival džeza.

Podršku za realizaciju projekta su pružili Opština Budva, Turistička organizacija Budve, kompanije Rokler i Sanraf, Vodovod Budva, dok su organizacionu podršku pružili Muzička škola Budva i profesorica Ana Molčanov Brajak, JU Muzeji i galerije Budve, Grad Teatar, Kafe Mozart, Spidermax, Terae Taxi i porodica Mima Mitrovića.

Cijeli projekat je inspirisan velikim budvanskim i svijetskim džez trubačem, Nikolom Mimom Mitrovićem, koji je posebno bio posvećen radu sa mladim muzičarima. Po ugledu na Mima, od samog početka projekta, NVO Feral je posvećena djeci i mladima koji se bave muzikom, a ove godine je ogromno zadovoljstvo organizatora što su nastupi mladih prerasli u festival koji će imati tri laureata.

Nikola Mimo Mitrović (20. maj 1941 - 25. januar 2010) bio je crnogorski džez trubač, flautista i trombonista. Rođen je u Budvi, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio na
Cetinju, a zvanje hemijskog inženjera stekao na Tehnološkom fakultetu u Beogradu.

Trubu je prosvirao još kao dječak, u budvanskoj Gradskoj muzici da bi kasnije nastavio da muzicira i tokom studija u Beogradu. Svirao je trubu, flighornu, flugabon, trombon i flautu, a povremeno je i pjevao.

Bio je samouk, a muzičko obrazovanje je sticao upornim radom uz savjete iskusnijih kolega u orkestrima i sastavima s kojima je svirao širom Evrope. Na čuvenom North Sea Jazz Festivalu u
Hagu, kao član seksteta ili big benda nastupao je sa legendama džeza, među kojima su Klark Teri, Erni Vilkins, Keni Dru, Toni Skot, Aladar Pege, Alvin Kvin, Sal Nistiko...

Godine 1983. predstavljao je Jugoslaviju u All-Stars Big Bandu, orkestru Evropske muzičke unije za tu godinu, na džez koncertu
u Stokholmu, o čemu sa izuzetnim poštovanjem pišu tamošnji mediji. Od 1978. do 1988. godine bio je stalni član Džez orkestra RTV Beograd, legendarnog Marković-Gut Sexteta, uz Mišu Krstića,
Vojina Draškocija, odnosno Mišu Blama, i Lazara Tošića.

U Švedsku se seli 1988. godine, uspješno nastavljajući karijeru u novoj sredini sa različitim velikim orkestrima (orkestar Lansmusiken i Jamtlands Lan, Big Band High Coast) i kombo sastavima. Godine 2004. konačno je objavio (jedini) album pod svojim imenom (u kvintetu sa bubnjarom Ufeom Flinkom), „This Is The Life“ (Liphone Records).

Usput, ostvario je još jedan san: osmislio je posvetu Četu Bejkeru (kolaž priče i muzike), predstavljajući ovaj program po Skandinaviji i kod nas. Kasnije je sa sastavom 3 Tool tu ideju raširio uz koncept „Tribute To Trumpet Kings“.

Od prve godine osnivanja festivala Grad teatar u Budvi zalagao se da džez dobije tretman kao i ostale grane kulturnog stvaralaštva, sa vizijom organizovanja Međunarodnog džez festivala i Internacionalne ljetnje škole. Bavio se pedagoškim radom kod nas i Švedskoj.

Kao predavač, dao je doprinos u prvoj godini sprovođenja nastave džeza kao izbornog predmeta u Srednjoj muzičkoj školi „Vasa Pavić” u Podgorici, u okviru novog reformisanog programa.

Poznati crnogorski džez bend „Piva Jazz“ u sastavu Šule Jovović (gitara) i Milivoje Pićurić (kontrabas) su sarađivali i svirali sa Mimom i djelili njegovu ljubav prema džezu. Umjetnička škola za muziku i balet Vasa Pavić u Podgorici 2015. godine je dobila vrijedan poklon – Legat Nikole Mima Mitrovića, na čuvanje i
korišćenje.

Legat je uručio Mimov brat arhitekta Slobodan Mitrović. Legat se sastoji iz sedam cjelina: Stručna literatura, Transkripcije sola, Trubačke škole i etide, Real and Fake Books, Aranžmani, Jamey
Aebersold Play-Along, Knjige o džezu, koje zajedno broje preko 300 bibliotečkih jedinica.