26-01-2022

Manje zaraženih, 75% preminulih nevakcinisani

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje dr Adis Martinović kaže da je epidemijska kriva u Crnoj Gori u silaznoj putanji. Navodi da je među preminulim kovid pacijentima njih 75 odsto bilo nevakcinisano.

Manje zaraženih, 75% preminulih nevakcinisani | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

"Od svih preminulih od posljedica korona virusa skoro 75% su nevakcinisani, dok je njih 25 odsto bilo vakcinisano i to su bili ljudi starije dobi, kod kojih vakcina ima najmanje dejstvo. Većina je preminula tri, pet ili šest mjeseci nakon vakcinacije znači onda kada je nivo antitijela u značajnom padu. Skoro svaka starija osoba ima neku hroničnu bolest koja dodatno otežava kliničku sliku", naveo je Martinović, gostujući na Radiju Crne Gore.

Ponovio je i da su od Omikron soja do sada u Crnoj Gori preminule dvije osobe.

Martinović kaže i da se posljednih dana udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih kreće od 30 do 40 odsto.

Teško je, kaže Martinović, davati preciznije prognoze, ali kako dodaje, epidemijska kriva je i dalje u silaznoj putanji.

“Nema razloga da epidemijska kriva ne nastavi da pada”, poručio je Martinović.

On navodi i da za razliku od regiona i ostatka Evrope, Crna Gora sada ima pad u broju zaraženih.

“Starosna grupa u kojoj je najviše zaraženih je od 40 do 55 godina i oni čine od 35 do 45 odsto zaraženih”, naveo je Martinović.

Saopštio je i da sada djeca čine svega 7% zaraženih, ali se, kako dodaje, taj trend može promijeniti početkom školske godine.