19-03-2020

Marković: Bez vanrednog stanja

Vlada još ne razmišlja o uvođenju vanrednog stanja u Crnoj Gori, poručio je premijer Duško Marković.

Marković: Bez vanrednog stanja | Radio Televizija Budva

Foto: Vlada Crne Gore

"Mislim da sasvim sigurno u dogledno vrijeme ta mjera nije na stolu", kazao je Marković na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

On je rekao da su danas analizirali mjere koje je Savjet za odbranu i bezbjednost u srijedu odobrio, a tiču se pojačanog nadzora i kontrole karantinskih lokacija koje će obavljati Vojska Crne Gore.

"Jutros sam izdao nalog Upravi policije da njihove posebne jedinice budu uključene u redovne aktivnosti kontrole i nadzora na javnim mjestima i obezbjeđivanje poštovanja socijalne distance i drugih naredbi koje proizilaze iz naših politika a tiču se sprečavanja širenja zaraze", naveo je Marković.

On je kazao da sve mjere koje odnose na likvidnost privrede, odnose se i na privredna društva koja su osnivači crnogorskih medija.

Kako je naveo, Vlada je, pored toga, uputila jasnu preporuku Agenciji za elektronske medije i Ministarstvu kulture da i na period od 90 dana elektronske medije oslobode plaćanja naknade.

"A štampanim hitno omoguće konkursna sredstva koja će tematski biti usmjerena na potrebu društveno-odgovornog djelovanja koje proizilazi iz aktuelne situacije", dodao je Marković.

Prema njegovim riječima, u cilju podrške lokalnim javnim emiterima, Ministarstvo kulture će svima opredijeliti jednokratnu novčanu pomoć.

"Za podršku medijima odlučili smo se jer je njihova uloga u ovakvim situacijama ključno važna“, pojasnio je Marković.

Marković je građanima poručio da ovu bitku ne mogu dobiti samo zdravstveni radnici.

"Oni su najugroženiji od svih nas, i ostavimo ih da pomažu onima kojima je medicinska pomoć potrebna".

On je zahvalio medicinskim radnicima na dosadašnjem pregnuću i patriotizmu.

"Pridržavajmo se naredbi i mjera. Ne pridržavajući se, imaćemo opasnost od nekontrolisanog širenja virusa".

On je pozvao građane da ostanu u svojim domovima, i poručio da će biti sankcionisani oni koji ne poštuju naredbe i preporuke.

"Oko toga neće biti kompriomisa", istakao je Marković.

On je naglasio da nijedna zabrana nije kaznena, nego nužna mjera da bi se spasili životi i sačuvala supstanca.

"Cilj svih ovih mjera je čovjek, građanin, njegova porodica i naša zajednička kuća. Vjerujem da ćemo udruženi i solidarni odbraniti te vrijednosti".

Kako je naveo, ovo je vrijeme koje je u Crnoj Gori rodilo nove junake – institucije, kolektive i pojedince.

"Želim da im se svima zahvalim. Vjerujem da će u narednim danima, sve do konačnog uspjeha, primjera solidarnosti i hrabrosti, uz odgovornost, biti sve više", zaključio je Marković.

Izvor: MINA News