17-01-2022

Martinović o „Evropa sad“: Donijeti još nekoliko zakona koji su bili predviđeni programom

Zakon o budžetu je dio seta Vladinih zakona iz programa „Evropa sad“ prema kojima će minimalna plata zaposlenih u CG od januara ove godine iznositi 450 eura, umjesto dosadašnjih 250. Kakav je način implementacije Zakona iz ovog programa, da li su moguće malverzacije poslodavaca na štetu zaposlenih, ekipa Polisa pitala je ekonomistu Sava Martinovića.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

Da je program Evropa sad jedan veliki projekat koji donosi značajne izmjene u makroekonomskom sistemu Crne Gore, ali i da bi nadležne institucije trebalo da obrate pažnju i na negativne efekte ovog programa, te u kojoj mjeri je ovaj program održiv, kazao je diplomirani ekonomista Savo Martinović.

"On će biti održiv u onoj mjeri ukoliko kreatori makroekonomske politike - Ministarstvo finansija, Vlada i Skupština, donesu još jedan set zakona koji će omogućiti da se negativni efekti na rashodne strane budžeta iskompeziraju nekim pozitivnih efektima. To, naravno, može da se postigne i povećnom kontrolom postojećih budžetskih prihoda. Međutim, sa aspekta legislative u Crnoj Gori, mislim da je neophodno donijeti još nekoliko zakona koji su inače bili predviđeni ovim programom, ali iz određenih razloga nisu bili usvojeni prije Nove godine", rekao je on.

Upitan da prokomentariše navode u pojedinim medijima da zaposleni u Crnoj Gori izbjegavaju poštovanje prava zaposlenih koja su im zagaranovana ovim zakonom, Martinović je kazao:

"Očekujem da će poslodavci sprovoditi zakon, a najveća obaveza države je da obezbijedi sprovođenje zakona. Zbog toga postoje inspekcijski organi i to će biti veliki zadatak za razne oblike inspekcije da obezbijede se te zakonske odredbe sprovode. Što se tiče ugovora o radu, stvari su jasne. Ugovori o radu su i po dosadašnjim propisima bili zaključeni na bruto osnovicu. Tu neće biti promjena, osim u onom dijelu gdje su, po novom obračunu, preračinate neto plate manje od 450 eura, pa je poslodavac u obavezi da zaključi novi ugovor o radu sa zaposlenim koji je ispod te zakonske granice. To važi i za sve druge zaposlene koji po odredbama Zakona o radu treba sva ta smanjenja koja se tiču ukidanja doprinosa na zdravstveno osiguranje i smanjenje poreskih stopa osjete kroz povećanje svojih neto plata. Kod ugovora o djelu moramo biti svjesni da se tu ne radi o radnom odnosu. On se zaključuje za pojedinačne, povremene poslove, i tu je poreska stopa, nažalost, povećana. Prije zakonskih izmjena ona je bila 9, sada je 15%, i taj dio novih obaveza prema državi će neko morati da plati", istakao je sagovornik "Polisa".

Martinović je kazao da se nada da će poslodavci i zaposleni imati razumijevanja jedni za druge, te da će donošanje ovakvog zakona i povećanje plata značiti benefite i boljitak za sve građane Crne Gore.


M.S.


Zabranjeno preuzimanje tekstova bez pismenog odobrenja redakcije portala RTV Budva