18-09-2020

Maske su bezbjedne za djecu

Maske su bezbjedne za djecu i to su potvrdile i Svjetska zdravstvena organizacija, Američka pedijatrijska organizacija i svi relevantni subjekti, poručio je danas profesor Dragan Laušević iz Insituta za javno zdravlje, gostujući na TVCG.

Maske su bezbjedne za djecu | Radio Televizija Budva

Kako je precizirao, Svjetska zdravstvena organizacija kaže da djeca od 5 do 11 godina mogu da nose maske uvijek kada postoje epidemološke potrebe. Takođe, Američka pedijatrijska akademija kaže da sva djeca preko dvije godine mogu bezbjedno da nose maske ukoliko ih naučimo.

Kako je dodao, nenošenje maske je “junačenje na tuđi račun”, a svi imamo obavezu da štitimo jedni druge.

"Maskama u školama moramo da zaštitimo djecu, ali i njihove porodice, te nastavnike od kojih dobar dio ima hronične bolesti. Ako se razbole u većem broju, i čitav sistem će biti u problemu – neće imati ko da drži nastavu. Da ne govorim o tome da je kod nas na snazi naredba o nošenju maski za sva lica preko sedam godina, što znači da smo svi, uključujući djecu, i bez Ministarstva prosvjete pod snagom naredbi. Mudro je stoga preduzeti sve da ne dovedemo u situaciju prosvjetne vlasti da otvaraju i zatvaraju škole, jer onda stvarate nesigurnost i kod samih sebe, odnosno kod samih roditelja. Dodatno, ako bismo nas desetak koji smo u istoj prostoriji, saznali da sam ja inficiran, a pritom svi nosimo masku i držimo distancu - vjerovatno ne bi morali u izolaciju, a ako ne nosimo masku –morali bismo“, ističe Laušević.

Na kraju, Laušević poručuje da se, u situaciji strogog poštovanja pomenutih mjera, mnoge od njih mogu relaksirati, ali i obratno, u zavisnosti od ponašanja i nivoa odgovornosti svih građana.