22-12-2020

Maslovar: Podrška mještanima MZ Savina - Donji Grbalj, Kotor

"Želimo ovim putem da vam uputimo iskrenu podršku u vašoj borbi protiv izgradnje kanala za odvod atmosferskih voda, koju sprovodi “TERNA” d.o.o. Podgorica", poručila je Slavica Maslovar iz budvanskog odbora Demokrata, u podršci kotorskoj Mjesnoj zajednici "Savina".



Dodala je da se Demokratska Crna Gora kao politička partija od samog osnivanja bori protiv svake diskriminacije građanina kao subjekta odlučivanja u svakoj stvari koja se odnosi na interese društva, a naročito interese lokalnih zajednica,

Ona je kazala da je poznato da su i prije usvajanja Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata vodili borbu da se isti ne usvoji.

"Upravo smo ukazivali na ovakve i slične stvari i manjkavosti Zakona, koji u svojoj suštini ima centralizaciju upravljanja nad prostorom i potpuno isključivanje lokalnih samouprava iz tih društveno-političkih procesa", rekla je Maslovar.

Kako je dodala, smatraju da je došlo vrijeme da se prekine sa realizacijom takozvanih "projekata od opšteg interesa" koji su, prema njenim riječima, sve samo ne za opšti interes običnog građanina.

"Navedeni projekti koji su se unazad nekoliko godina realizovali pod nazivom “projekti od opšteg interesa” nijesu donijeli nikakve koristi za lokalno stanovništvo. Šta više, nanijeta je nesaglediva šteta po životnu sredinu, što je dovelo u pitanje i opstanak stanovništva na tim prostorima", ocijenila je Maslovar.

Projekat koji se trenutno realizuje na teritoriji MZ “Savina” je, kaže ona, od samog početka bio upitan u pogledu uticaja na životnu sredinu, a samim tim i uticaja na budući život i opstanak lokalnog stanovništa.

"Jasno je svima da se nije vodilo računa o interesima građana već o interesu krupnog kapitala i velikih kompanija, samo i jedino zarad finansijske dobiti u što je moguće većem obimu. Iz svega navedenog, u potpunosti je jasna opravdanost neslaganja mještana MZ “Savina” sa ovakvom realizacijom pomenutog projekta i potpunom isključenošću mještana koji su najviše ugroženi izgradnjom novog kanala za odvod atmosferskih voda na i tako devastiranom prostoru", zaključuje se u saopštenju.