28-09-2020

Mats Vilander: Đoković ruši Federera do kraja 2021. godine

Novak Đoković će na Rolan Garosu započeti seriju velikih uspjeha koji će ga veoma brzo dovesti na pijedestal najboljeg tenisera svih vremena. Ovu prognozu izrekao je Mats Vilander koji je uvjeren da uslovi jesenjeg igranja u Parizu više odgovaraju Đokoviću nego Rafaelu Nadalu, kao i da će taj uspjeh svjetskom broju jedan poslužiti kao odskočna daska za vječnost.


Foto: M. Babić

"Tačno je da je Rafa rekorder sa 12 pariskih trofeja, ali ja sam uvjeren da Novaku hladno vrijeme koje će usporiti igru, više odgovara", objašnjava Šveđanin koji je tri puta podizao Kup musketara iznad glave tokom osamdesetih.

"Kad su temperature niske, to ne odgovara igračima koji koriste mnogo spina. Za Srbina će to biti prednost, jer loptice niže odskaču, kao da je beton u pitanju.

Novaka ne interesuje mnogo da li je toplo ili hladno, on voli oba načina igre. Zato i mislim da je on favorit ispred Nadala i Dominika Tima", kaže Vilander.

Vilander ističe da je Đokovićeva računica jednostavna.

"Uprskao sam na Ju-Es openu, sada ću ovdje da nadoknadim, jer mi odgovaraju uslovi. To je 18. gren slem titula. U Melburnu pobjeđujem skoro svake godine, to je 19. Imaću Vimbldon, možda opet Garos, Ju-Es open, da stignem i prestignem Federera", tom računicom Vilander dolazi do Novakovog približavanja vječnosti.

"Do kraja 2021, imaće više najvećih titula i od Federera i od Nadala. Uvjeren sam da on tako razmišlja i sve sam uvjereniji da će tako i biti", podsjeća Šveđanin da je Novak najmlađi u velikoj trojki i da kada jednom pretekne najveće rivale, oni neće imati vremena da to nadoknade.

Ono što možda može da pokvari planove najvećim favoritima su potpuno drugačiji uslovi igre sa kojima niko nema iskustva.

"Mislim da će ovogodišnji Garos donijeti mnogo iznenađenja. Mladi asovi su sve opasniji, Šapovalov, Cicipas, Zverev, Beretini, ti momci su monstrumi na šljaci, jer izuzetno jako udaraju lopticu", objašnjava Vilander.

"Na ovakvoj šljaci, sporoj i teškoj, takva igra će doći do izražaja. Momci koji udaraju ravno, kao na betonu, biće u prednosti nad onima koji žive od spina", isitče on, prenosi Sportski žurnal.

GREN SLEM TROFEJI

20 – Federer
19 – Nadal
17 – Đoković
14 – Sampras
12 – Emerson
11 – Borg i Lejver
10 – Tilden


(Sportski žurnal)