05-05-2020

MBA: Iskoristiti uspješnu borbu protiv pandemije za privlačenje turista

Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja čiji su rezultati od samog početka borbe s koronavirusom bili veoma uspješni, što bi trebalo iskoristiti kao važan podsticaj za privlačenje domaćih i stranih turista, smatraju u Montenegro biznis alijansi (MBA).


Foto: Montenegro Business Alliance Photo

“U situaciji kada čitav svijet muku muči sa pandemijom izazvanom koronavirusom, Crna Gora bi mogla iz svega toga da izvuče i određene benefite kada je u pitanju sektor turizma, i ne samo taj”, navodi se u saopštenju MBA.

U toj poslodavačkoj organizaciji su ocijenili da navedene okolnosti treba iskoristiti kao važan podsticaj za privlačenje turista, kako bi se ublažile negativne posljedice koje je pandemija već nanijela sektoru turizma i ukupnoj crnogorskoj ekonomiji.

“Tako nešto bi moglo da se dogodi ukoliko na pravi način iskoristimo činjenicu da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja u svijetu čiji su rezultati od samog početka borbe s koronavirusom bili veoma uspješni”, dodaje se u saopštenju.

Oni su kazali da vjeruju da će se takav trend nastaviti do konačne pobjede nad tim nevidljivim neprijateljem, uz uslov da svi zajedno nastave da poštuju mjere koje je definisala Vlada, odnosno zdravstvena tijela i institucije.

“Svima koji su više mjeseci proveli zatvoreni u svojim domovima, turistička ponuda bazirana na elementu zdravstvene sigurnosti sigurno mora izazvati pažnju, pa tako i potencijalnim domaćim i stranim gostima", rekli su iz MBA.

Oni smatraju da bi to mogla biti podsticajna okolnost i za turiste koji namjeravaju da odu negdje na odmor.

Iz MBA su saopštili da bi bilo važno što više promovisati zdravstvenu bezbjednost kao izazov za potencijalne turiste koji bi sa zadovoljstvom prihvatili da dođu tamo gdje se bez straha mogu odmoriti nakon svih ograničenja koje su imali.

“Svakako da bi, prije svih, Nacionalna, a onda i lokalne turističke organizacije, trebalo da u tom smislu odigraju veoma važnu ulogu, intenzivno promovišući i ukazujući na taj segment naše ovogodišnje turističke ponude. Naravno i sva turistička preduzeća u svojoj ponudi trebalo bi da na prijemčiv način ukažu na ovu izuzetno važnu okolnost za svoje što uspješnije poslovanje”, objasnili su iz MBA.

Oni su precizirali da se tu ne govori o ekonomskoj ili drugoj podršci sektoru turizma, već isključivo o marketinškom pristupu i promociji uspješne borbe protiv koronavirusa kao izuzetno važnog segmenta domaće ovogodišnje turističke ponude.

“Ovo bi mogla biti i prilika da, koliko god to u ovom trenutku možda izgledalo nerealno, našu zemlju posjeti mnogo veći broj turista od najoptimističnijih predviđanja”, zaključuje se u saopštenju.




Izvor: Mina