25-09-2014

Mediteranski dan obale 2014

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom obilježiće 25. septembar - Mediteranski dan obale nizom aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti o vrijednosti obale i edukaciju djece školskog uzrasta o značaju zaštite mora i obale.

Mediteranski dan obale 2014 | Radio Televizija Budva

Tim povodom, organizovana je posjeta osnovnim školama "Dragiša Ivanović" u Podgorici i "Drugoj osnovnoj školi" u Budvi gdje će se održati ekološke radionice, dok će se tokom četvrtka i petka u osnovnim i srednjim školama u Herceg Novom, Kotoru, Tivtu, Budvi, Baru, Ulcinju, Cetinju i Podgorici distribuirati edukativni posteri "Dan obale" i drugi promotivni materijal.

Na edukativnim radionicama đaci će imati priliku da pogledaju kratke filmove na temu zaštite životne sredine, uticaja klimatskih promjena i vrijednosti obale. Predstavnici institucija će održati niz prezentacija o značaju mora kao prirodnog i društveno-ekonomskog resursa, životne sredine, uticaj klimatskih promjenama i društvenoj odgovornosti sa ciljem da aktivno uključe mlade u inicijativu zaštite životne sredine.

Nastavljajući tradiciju izrade edukativnih postera povodom Dana obale, ove godine, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, je u saradnji sa Institutom za biologiju mora iz Kotora pripremilo poster na temu „Meduze Mediterana“. Cilj ovog i prethodnih postera na teme „Biodiverzitet mora“, „Staništa na crnogorskoj obali“, „Fizičko-hemijski procesi u moru“, „Pomorstvo minulih epoha“, „Plaže i obalni procesi“ je da se djeci školskog uzrasta približe teme koje su značajne za očuvanje obale i mora.