26-01-2020

Među zaraženima u Kini nema državljana CG

Prema trenutno raspoloživim informacijama, među zaraženima korona virusom u Kini nema crnogorskih državljana, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

Među zaraženima u Kini nema državljana CG | Radio Televizija Budva

Nekoliko velikih kineskih gradova naredilo obavezno nošenje maski (foto: Guliver/Gettyimages) Nekoliko velikih kineskih gradova naredilo obavezno nošenje maski (foto: Guliver/Gettyimages)
Iz Ministarstva su kazali da je Ambasada Crne Gore u Kini u stalnom kontaktu sa nadležnim organima, koji preduzimaju preventivne mjere kako bi obezbijedili sigurnost građana i spriječili širenje virusa.

"Za dodatne informacije o trenutnoj situaciji, građani se mogu obratiti crnogorskoj Ambasadi u Pekingu na broj telefona: +861065327610 i e-mail: china@mfa.gov.me", navodi se u soapštenju.

Podsjetimo, više od 1.300 ljudi zaraženo je koronavirusom širom svijeta, a najveći broj slučajeva je u Kini. Virus je navodno izbio na jednoj pijaci morske hrane u Vuhanu, na kojoj se nelegalno prodaju divlje životinje.

Vlasti u tom gradu saopštile su da se suočavaju za teškom zdravstvenom krizom, i zatražile da se Vuhanu dostavi veći broj maski i zaštitnih odijela.

Vuhan, grad sa 11 miliona stanovnika, je praktično u karantinu od četvrtka. Svi letovi i javni prevoz su otkazani, a na glavnim putevima su postavljeni i kontrolni punktovi.

Ograničenja na saobraćaj uvedena su u gotovo cijeloj provinciji Hubei, u kojoj ukupno živi 59 miliona stanovnika.

Novi koronavirus alarmirao je mnoge zato što se još ne zna koliko je opasan i koliko se brzo širi. Virus može da izazove upalu pluća, koja može da bude smrtonosna u nekim slučajevima.

Izvor: RTCG