17-10-2019

Međunarodna konferencija Savjeta Evrope u Budvi

U okviru zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“, a u okviru akcije "Jačanja efikasnih pravnih sredstava protiv kršenja ljudskih prava“ u Budvi će biti organizovana Međunarodna konferencija na temu "Sprječavanje zlostavljanja u policijskoj službi: suočavanje sa izazovima koje apostrofiraju presude Evropskog suda za ljudska prava i druga tijela Savjeta Evrope”, koja će se održati sjutra, 18. oktobra, u 9 sati u hotelu "Splendid".

Međunarodna konferencija Savjeta Evrope u Budvi | Radio Televizija Budva

Na otvaranju konferencije uvodna izlaganja imaće:

Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade i ministar pravde Crne Gore
Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori
Kristof Poarel, direktor za ljudska prava Savjeta Evrope

Na konferenciji će takođe učestvovati Mevludin Nuhodžić, ministar Unutrašnjih poslova Crne Gore, Dragoljub Drašković, predsjednik Ustavnog suda Crne Gore kao i predsjednik Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Mikola Gnatovski (Mykola Gnatovskyy) i specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za mučenje i druge vidove surovog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, dr Nils Melcer (Nils Melzer).

Tokom konferencije će se, između ostalog, identifikovati aktuelna pitanja nekažnjivosti policije za djela zlostavljanja, diskutovati o dobroj praksi i preporukama za unapređenje u pogledu poboljšanja institucionalne kulture u organima za sprovođenje zakona i poruka o nultoj toleranciji, regulatornog okvira, sprovođenja djelotvornih istraga i uloge pravosuđa.

Kako navode iz saopštenja, dio sa uvodnim izlaganjima je otvoren za medije, a na zahtjev se mogu organizovati zasebni intervjui. Biće obezbijeđeno simultano prevođenje. Predstavnici medija zainteresovani za ovu konferenciju svoje učešće treba da potvrde do četvrtka, 17. oktobra do kraja radnog dana, slanjem svojih kontakt podataka i medija koji predstavljaju.