29-10-2020

Međunarodne organizacije pozivaju da škole ostanu otvorene

Unesko, Unicef i Svjetska banka u izvještaju ističu štetu koje zatvaranje obrazovnih ustanova izaziva, posebno u siromašnim zemljama.

Međunarodne organizacije pozivaju da škole ostanu otvorene | Radio Televizija Budva

Unesko, Unicef i Svjetska banka pozvali su da se u borbi protiv koronavirusa škole širom svijeta ostave otvorenima.

U izvještaju ističu štetu koje zatvaranje obrazovnih ustanova izaziva, posebno u siromašnim zemljama.

"Ključno je dati prioritet ponovnom otvaranju škola i organizovati neophodne časove kako bi se nadoknadilo gradivo za one učenike čije su škole bile zatvorene", rekao je u saopštenju Robert Dženkins, zvaničnik odjeljenja za obrazovanje u Unicefu.

"Ne treba ići daleko da bismo vidjeli veliku štetu koju je pandemija prouzrokovala na učenje djece u čitavom svijetu. U zemljama niskog i srednjeg dohotka taj razarajući učinak je povećan jer postoji ograničen pristup učenju na daljinu, povećan rizik budžetskih smanjivanja i kašnjenje u planovima ponovnog otvaranja", naglasio je.

Istakao je da je to sve osujetilo svaki izgled normalnosti za učenike, prenosi Hina.

Po izvještaju te tri institucije, djeca iz siromašnih zemalja izgubila su gotovo četiri mjeseca školovanja od početka pandemije. U bogatim zemljama gdje mogu učestvovati u učenju na daljinu izgubila su šest nedjelja, pojašnjava dokument.

Unesko i Svjetska banka smatraju da je ključno da se odmah uloži u školske sisteme kako bi se smanjio sve širi jaz koji nastaje između onih koji imaju osigurano školovanje u bogatim zemljama i onima u siromašnim.

Izvještaj tri institucije napravljen je na osnovu informacija iz gotovo 150 zemalja prikupljenih između juna i oktobra.

Izvor: Fos