13-08-2020

Međunarodni dan ljevorukih osoba

Svaka trinaesta osoba na svijetu piše i dominantno se služi lijevom rukom, a 13. avgust je Međunarodni dan lijevorukih, dan kada se govori o lijevorukima koji žive u okruženju u kom je sve prilagođeno dešnjacima.

Međunarodni dan ljevorukih osoba | Radio Televizija Budva

Međunarodni dan ljevaka, godišnja proslava kojom ljevaci slave svoju sinistralnost i podižu svijest javnosti o prednostima i nedostacima lijevorukosti.

Dan je ustanovio Međunarodni klub lijevaka (International Left-Handers Club) 13. augusta 1992.

Ljevaci čine oko 10 % svjetskog stanovništva i mnogi se moraju adaptirati da bi upotrebljavali oruđa i predmete u predominantno dešnjačkom svijetu.

Stoga se pri obilježavaju ovog dana pozivaju i dešnjaci da probaju rukovati predmetima za lijevake da bi shvatili s kakvim se nelagodama lijevaci svakodnevno suočavaju.

Druge prigodne aktivnosti tog dana uključuju sportske utakmice između ljevaka i dešnjaka, čajanke za ljevake, igranje društvenih igara samo lijevom rukom i dr.

Prva proslava dana posvećena lijevorukosti dogodila se 13. augusta 1976. kada je Internacionala ljevakâ (Lefthanders International) po prvi put proslavila Dan ljevaka (Left-Hander's Day).

Mnogi ljevaci otada su obilježavali 13. augusta svake godine kao Dan ljevaka, no tek je 13. augusta 1996. Klub Dana ljevaka proglasio da se taj dan slavi kao Dan ljevaka.

Danas se Međunarodni dan ljevaka slavi širom svijeta. U Ujedinjenom Kraljevstvu u sklopu obilježavanja ovog dana bilo je organizovano više od 20 događanja.