11-11-2016

Međunarodni multidisciplinarni naučni simpozijum „Gradište - manastir u Paštrovićima“

Mултидисциплинарни научни симпозијум по позиву "Градиште – манастир у Паштровићима", ће се одржати у Београду 12. и 13. новембра 2016. године.

Međunarodni multidisciplinarni naučni simpozijum „Gradište - manastir u Paštrovićima“ | Radio Televizija Budva

Овај симпозијум отворен је за јавност и један је у низу пригодних програма који се одржавају у години када се, према усменом предању, обиљежава 900 година постојања цркве Св. Николе (1116–2016), централне цркве манастира Градиште у Буљарици (Паштровићи).

Симпозијум има два главна циља:
- да окупи референтну научну и стручну јавност која ће, путем излагања и дискусија, објединити што више познатих података и понудити нова сазнања о овом манастиру, и
- да утиче на подизање нивоа јавне свијести о значају и вриједностима манастира Градиште, као и сакралне и културне баштине, уопште.

Рад симпозијума и богатог пратећег програма одвијаo се у неколико сегмената:
- 4. и 5. новембра у кино сали Спомен дома „Црвена комуна“ у Петровцу на Мору
- 6. новембра у манастиру Градиште и
- 12. и 13. новембра у Етнографском музеју у Београду (кино сала; почетак рада 12. новембра у 11.00 часова, 13. новембра у 9.30 часова).

Организатор симпозијума је манастир Градиште, уз подршку ЈУ Музеји и галерије Будве и Етнографског музеја у Београду, а пријатељи су Oпштина Будва, Туристичка организација Будва, Радио телевизија Будва, Радио телевизија Србије, "Cadmus Cineplex" (Будва), "Spidermax" - предузеће за дизајн, штампу и монтажу (Будва) и "Папалада" - ресторан рибље и медитеранске хране (Београд).