04-09-2020

Mihailović: Nećemo odustati od prava na plaćeno odsustvo

Udruženje Roditelji čekaće još danas odgovor od Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) povodom zahtjeva da hitno donesu mjeru kojom se roditeljima/starateljima djece uzrasta do 11 godina omogućava korištenje prava na plaćeno odustvo, jer ne rade vaspitno-obrazovne ustanove.



Direktorica Udruženja Kristina Mihailović, rekla je Dnevnim novinama da će nakon toga preduzti naredne korake, jer ne namjeravaju da odustanu od tog zahtjeva.

Koji će biti njihov naredni korak, nije željela da otkrije.

"Moramo da vidimo koji će nam biti naredni koraci ako nam ne odgovore i sjutra. Pisali smo im prošle sedmice i u dopisu ih podjećamo da od 1. septembra treba to da počne kako su i najavili i da ih molimo da to usvoje u narednih nekoliko dana. Opet smo im pisali juče, ništa nisu odgovarali", rekla je Mihailović.

Iako je školska godina odložena za 1. oktobar do kada, po preporukama NKT-a, neće raditi predškolske i školske ustanove, velikom broju roditelja djece mlađe od 11 godina uskraćeno je pravo na korišćenje plaćenog odsustva od poslodavaca koji se, kako su rekli Dnevnim novinama, pozivaju na nečinjenje NKT-a, konkretno ne donošenje mjera koja im to omogućuje.