06-11-2020

Mijović: Škole posljednja institucija koju treba zatvoriti

Predsjednica Savjeta roditelja SMŠ "Danilo Kiš" Dijana Mijović, u izjavi za naš portal, osvrnula se na najavljeni potpuni prelazak na online nastavu na teritoriji budvanske opštine koji je, zbog porasta broja oboljelih od koronavirusa, Institut za javno zdravlje (IJZ) predložio ove sedmice. Takav scenario pomenuli su i iz Ministarstva prosvjete. Ona je kazala da je saglasna sa nadležnima o složenosti situacije, ali i poručila da su škole posljednja institucija koju treba zatvoriti.

Mijović: Škole posljednja institucija koju treba zatvoriti | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Mijović smatra da nadležno Ministarstvo od početka epidemije donosi odluke koje, kako napominje, nisu u interesu djece te da se u ovom resoru oglušuju o mišljenja Unicefa, SZO, Udruženja psihologa, Prosvjetne zajednice, Udruženja srednjoškolaca i ignorišu roditelje.

"Razna istraživanja dokazuju da je biti profesor u ovoj situaciji jednako rizično kao i bilo koja druga djelatnost. Takođe pokazuje da su roditelji maloljetne djece jednako rizični da će se zaraziti kao i oni koji to nisu. Ako djeca i nastavni kadar poštuju mjere, a poštuju ih to je sigurno, zašto se oni kažnjavaju?", upitala je sagovornica portala RTV Budva.

Prema njenim riječima, jednoobraznost na koju se Ministarstvo poziva pada u vodu, jer, dodaje ona, zatvaranjem čitavih gradova nema jednoobraznosti, samo diskriminacije.

"Pored ovog otvaranja i zatvaranja za neke učenike i dalje više od 40.000 djece uči od kuće, bolje rečeno muči se da nešto nauči. Očekujem da onaj ko treba donijeti odluku o zatvaranju škola mora sagledati sve aspekte i uvidjeti da su stres i šteta koji se nanose djeci, a koji će biti dugoročni i nesagledivi, neuporedivo veća od eventualne infekcije Covid 19 koja ih može zadesiti bilo gdje, a najmanja mogućnost je da se zaraze u školi, jer škole se pridržavaju propisanih mjera", rekla je Mijović.

Sigurnog mjesta gdje se možemo sakriti nema, navodi predsjednica Savjeta roditelja. Podsjeća da, prema SZO, sa ovim virusom moramo živjeti još dvije godine, a da djeci, pored fizičkog treba željeti i mentalno zdravlje. Kako je kazala, jedno bez drugog ne ide.

"Najbolje rješenje je da puste djecu da idu u školu, stiču nova znanja i iskustva, a da se traži model za one škole koje nemaju kapaciteta, jer barem u Budvi imamo prostora. Škole su ustanove od povjerenja i smatram da će svaka škola naći rješenje i organizovati nastavu tako da nijedno dijete ne bude uskraćeno za jedno od osnovnih prava-prava na kvalitetno obrazovanje - obrazovanje u školskoj klupi", zaključila je ona.

Marković: Obrazovanje se može ograničiti samo u ekstremnim situacijama

Podsjećanja radi, na ovu temu juče smo zatražili komentar i od Višnje Marković, članice Savjeta roditelja OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" koja je za naš portal kazala da je obrazovanje stub društva i da se može ograničiti samo u ekstremnim situacijama.

"Mislim da su roditelji vrlo odgovorni i da ne žele na ulicama da traže svoja prava. Nadam se da će Ministarstvo uzeti u obzir brojna istraživanja koja dokazuju da su djeca u najmanjem procentu ugrožena i da najmanje ugrožavaju druge i da će ipak dozvoliti školama da rade", kazala je Marković.

Više detalja za vikend, predviđeni "lockdown" bi vjerovatno trajao 14 dana

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da će se detaljnim saopštenjem o zatvaranju škola oglasiti za vikend, uz napomenu da se očekuje da škole u Budvi pređu na online sistem. Taj režim rada odnosio bi se i na Podgoricu, Cetinje i Ulcinj.

Komantarišući ovu mjeru koju je Institut za javno zdravlje predložio, pomoćnik direktora te insitutcije dr Senad Begić za Televiziju Crne Gore je kazao da su, predlog o zatvaranju škola, pažljivo sagledavaili i vagali te da su sigurni da je sve predloženo u najboljem interesu crnogorskih građana i njihovog zdravlja.

"Ali ne trebamo zaboraviti dvije stvari - da su ove mjere ograničene na 14 dana, što znači da ako daju rezultate, nakon 14 dana će doći do postepenog popuštanja mjera", rekao je Begić.


M.S.