29-01-2021

Milatović: Novi paket mjera kriznog karaktera

Novi paket mjera podrške građanima i privredi, vrijedan oko 160 miliona eura, kriznog je karaktera i samo je prvi korak ka sveobuhvatnijoj pomoći u narednom periodu, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.


Foto: Gov.me

„Ovo je paket koji će omogućiti da preživimo prvi kvartal, koji je uglavnom težak u crnogorskoj ekonomiji. Paket omogućava Vladi da malo bolje razmisli o određenim razvojnim politikama koje će biti implementirane kroz budžet i naredni period rada izvršne vlasti“, rekao je Milatović na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni detalji paketa podrške.

On je kazao da će 40 miliona eura od ukupnog iznosa paketa pomoći biti iz direktne budžetske podrške, što je na nivou šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvi kvartal.

„Mjere su krizne i ovo je samo prvi korak jednog sveobuhvatnog paketa podrške građanima i privredi. Naredni korak je dio koji se odnosi na kreditne aspekte“, saopštio je Milatović.

On je objasnio da se paket sastoji iz dva dijela podrške i to ranjivim kategorijama stanovništva i privredi.

„Trudili smo se da u oba segmenta pružimo jednu sveobuhvatniju, jaču i intenzivniju pomoć“, naveo je Mialtović.

Paketom je obuhvaćena podrška za više od 100 hiljada ljudi, što je skoro svaki peti stanovnik Crne Gore.

„Prvi put smo proširili pomoć penzionerima koji primaju male penzije, na način što smo dali jednokratnu pomoć od 50 EUR svima koji primaju penziju manju od minimalne zarade, odnosno ispod 222 EUR“, dodao je Milatović.

On je podsjetio da su prethodni paketi pomoći predviđali pomoć samo penzionerima koji primaju minimalnu penziju.

Vlada je, kako je kazao, mislila i na ljude koji su na Zavodu za zapošljavanje (ZZZ) i kojima je na neki način smanjena mogućnost vraćanja na tržište rada.

„Svima koji su se na kraju prošle godine našli na evidenciji Zavoda, dali smo jednokratnu pomoć do 100 eura, odnosno onima koji trenutno ne primaju nikakvu naknadu dali smo 100 eura, dok smo svima drugima koji primaju naknadu manju od 100 eura dali dopunu do 100 EUR“, precizirao je Milatović.

Vlada će paketom mjera pomoći i porodice koje imaju najteži socijalni status u zemlji, kao i one koji primaju materijalno obezbjeđenje i lične invalidnine.

Kada je u pitanju podrška privredi, Milatović je objasnio da je Vlada, kada je riječ o subvencijama na zarade, proširila vrstu ugroženih djelatnosti za skoro 20. To je povećanje od 40 odsto u odnosu na broj djelatnosti koje su do sada bile tretirane kao ugrožene.

Dodate su djelatnosti u dijelu transportnog sektora i prerađivačke industrije.

“To je odrađeno u lijepoj saradnji sa Poreskom upravom (PU), od koje smo tražili promet za prošlu i 2019. godinu kako bi vidjeli kojim djelatnostima je pao najviše promet. Ovom mjerom je obuhvaćeno hiljadu preduzeća više i tri hiljade njihovih zaposlenih više“, dodao je Milatović.

Ta mjera je, kako je objasnio, pojačana, pa će sa dosadašnjih 50 odsto, odnosno 70 odsto subvencije na minimalnu bruto zaradu u prvom kvartalu, ova mjera značiti 100 odsto subvencije za sve koji se nalaze u listi ugroženih djelatnosti.

„Odlučili smo i da preduzeća sa liste ugroženih djelatnosti podržimo sa 100 eura u cilju podrške za uspostavljanje elektronske fiskalizacije“, kazao je Milatović.

U sklopu paketa mjera je podrška novom zapošljavanju.

„Time ćemo poslodavce koji zaposle ljude koji se trenutno nalaze na Zavodu, a kojih ima skoro 50 hiljada, osloboditi plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 90 odsto bruto prosječne zarade u ovoj godini, 60 odsto u narednoj i 30 odsto u 2023, za sve koje zaposle do kraja ove godine“, rekao je Milatović.

Ta mjera će koštati budžet u trogodišnjem periodu preko deset miliona eura.

„To znači da ćemo svakog novozaposlenog u ovoj godini mjesečno pomoći sa nekih 200 do 230 eura, u narednoj sa 150 eura i u 2023. sa 80 eura“, objasnio je Milatović.

On je rekao i da je Vlada omogućila preduzećima reprogram poreskog duga na poreze i doprinose na lični dohodak, koji je nastao u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine, na period od dvije godine.

Vlada je, kako je saopštio Milatović, povećala i dio koji se tiče plaćanja paušalnog poreza, sa 18 hiljada na 30 hiljada eura.

Savjetnica premijera Zdravka Krivokapića za ekonomska pitanja, Gordana Radović, rekla je da je paketom mjera obuhvaćeno 100 hiljada građana.

„To znači, direktno ili indirektno, da će ovim paketom svaka porodica osjetiti podršku“, tvrdi Radović.

Prema njenim riječima, Vlada će, tokom sprovođenja mjera, gledati da se one implementiraju na najbolji mogući način i da budu podrška onima kojima je to potrebno.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, smatra da je Vlada uspjela da napravi mjere koje su mnogo jače nego ikad implemetirane u Crnoj Gori.

„Mjere će sigurno podržati, sa strane Minsitarstva ekonomskog razvoja, privredu, a sa naše koji imamo u resoru socijalno staranje – ugrožene građane“, kazao je Spajić.

On je podsjetio da je prošla godina bila ‘kataklizmična’ i sa zastrašujućim rezultatima, padom bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu od 26,9 odsto, nezaposlenošću od 19 odsto i fiskalnim deficitom iznad deset odsto.

„Imamo tešku sliku. Uprkos tome, izašli smo na tržište u pravom trenutku i dobili injekciju koju trenutno koristimo. Ona nam je dala vremena da se konsolidujemo, strateški postavimo i duboko razmislimo šta nam je činiti u budućim mjesecima i godinama. Provjeravali smo situaciju na tržištu, da je Crna Gora čekala januar, bila bi skuplja emisija nego u decembru“, precizirao je Spajić.

On je kazao da su imali mnogo akutnih problema, pri čemu kao tim nijesu mogli da se previše fokusiraju na strateška pitanja, nego su morali da ‘gase male vatre’, koje se konstantno pojavljuju.

„Imali smo situaciju sa budžetom, a kada smo shvatili kako je loše napravljen, donijeli smo odluku o privremenom finanisiranju. Onda smo imali Montenegro Airlines (MA), što smo riješili osnivanjem nove kompanije“, naveo je Spajić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, kazao je da je u okviru paketa podrške Ministarstvo izašlo sa setom mjera za podršku poljoprivredi, ribarstvu i ostalim pogođenim sektorima.

„Pokušali smo da objedinimo zahtjeve proizvođača, trgovaca, ali i zakonske regulative koje se tiču ove oblasti, posebno Zakon o zaštiti konkurencije“, rekao je Stijović.

Mjerama za poljoprivredu i ribarstvo obuhvaćeni su proizvodi ribarstva, akvakulture i poljoprivredni proizvodi, a one obuhvataju povlačenje i skladištenje viškova poljoprivrednih proizvoda i pomoć u distribuciji, podršku proizvođačima i ribarima u cilju održavanja stabilnsoti cijena i dohotka, kao i ustupanje viškova proizvoda javnim ustanovama uz nadoknadu prozivođačima od 100 odsto proizvodne vrijednosti od tih proizvoda.

„Imam ličnu molbu prema građanima da kupuju domaće da bi pomogli svojim komšijama. Tu se pokažite da ste patriote, svaki vaš euro koji bilo ko od vas uloži u domaći protivod, ulazi u budžet i omogućava vašim komšijama, prijateljima i građanima da žive i rade“, poručio je Stijović.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović, kazao je da će jednokratne novčane pomoći penzionerima biti isplaćene sa redovnom isplatom penzija u februaru.

„I oni na evidenciji ZZZ će u februaru dobiti predviđena novčana davanja. Za građane koji primaju druge vidove novčane podrške, za ličnu invalidninu i materijalno obezbjeđenje porodice, ova podrška će biti isplaćena uz redovne isplate tih davanja“, objasnio je Odović.

Kada je riječ o ostalim mjerama, spremne su izmjene sva tri potrebna zakona, koje će po najkraćoj proceduri biti usvojene na Vladi i poslate Skupštini.

„Očekujemo da će to biti usvojeno u februaru, na vanrednom zasijedaju Skupštine“, dodao je Odović.


(MINA Business)