12-06-2021

Milatović: Važno da pokažemo finansijsku održivost

Vjerovatnoća da će budžet da se usvoji naredne sedmice je 95 odsto i to je dobar signal političke stabilnosti, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, navodeći da je važno pokazati kredibilnost u smislu finansijske održivosti.


Milatović, Foto: MEK

On je, u emisiji Argumenti na Televiziji Crne Gore, rekao da je usvajanje budžeta sada stvar parlamenta i poslanika.

“Volio bih da taj budžet finansijski ostane održiv jer jako je važno da pokažemo kredibilnost u smislu finansijske održivosti, i to je važno pitanje za sve koji gledaju sa strane i koji su nam u decembru ukazali povjerenje", naveo je Milatović.

On je rekao da su svi amandmani na Zakon o budžetu dio refleksije političke stvarnosti, ali i dio volje da poslanici daju svoj pečat.

Prema njegovim riječima, kapitalni budžet ranije je bio neravnomjerno raspodijeljen, pa su neke opštine poput Mojkovca, Kolašina i Cetinja dobijale više novca od drugih, poput Ulcinja, Plava i Herceg Novog.

"Važno je da je kapitalni budžet na istom nivou kao i prošle godine, ako i ne malo veći. Mislim da strahovi po tom pitanju nijesu opravdani", kazao je Milatović, i dodao da mjesečno budžetiranje nije nešto svakodnevno, ali da nije ni neprirodno.

On je naveo da su ekonomski benefiti bili vidljivi tokom majskih praznika, kada su u Crnu Goru došli turisti nakon više od godinu.

"Način na koji je novac ušao u Crnu Goru od oporavka turizma, a koji je bio rezultat pametnih odluka Vlade i otvaranja granica, bio je prvi živac oporavka turističke aktivnosti u zemlji, a koji je preduslov oporavka ekonomije", rekao je Milatović, prenosi portal RTCG.

Na pitanje kada će građani osjetiti poboljšanje životnog standarda, on je kazao da Vlada radi na tri stavke po tom pitanju.

Milatović je naveo da je oporavak ekonomije najvažnija stvar koja će uticati na zabrinjavajuću nezaposlenost, i da Vlada kroz subvencije pokušava da ubrza taj proces, kao i aktivne mjere Zavoda za zapošljavanje.

On se osvrnuo i na pokretanje avio-kompanije "Air Montenegro", i istakao da na taj način turisti unose novac u Crnu Goru.

"To je bio veliki trud Ministarstva finansija i Ministarstva kapitalnih investicija, u saradnji sa menadžemntom kompanije", rekao je Milatović.

On je najavio povećanje rotacija iz Tivta i Podgorice, kao i uspostavljanje linija sa Banjalukom, Ljubljanom, Frankfurtom, Cirihom, Istanbulom.

Milatović je kazao da je "krvna slika" crnogorske ekonomije u trenutku kada je vlada stupila na dužnost zastrašujuća.

"Samo je par karipskih zemalja doživjelo veći pad ekonomije od Crne Gore, a koji se ogledao u padu turizma. Hrvatska i Albanija, koje su prilično oslonjene na turizam, imale su blaži pad, a ta razlika bila je uslovljena političkim odlukama", naveo je Milatović.

On je ponovio da je pad prihoda od turizma uslovio vrlo tešku situaciju u javnim finansijama.

"Rupu u budžetu je neko morao da zakrpi, a Crna Gora je i u krizu ušla sa visokim javnim dugom od nekih 80 procenata. Naš javni dug na kraju prošle godine bio je na nekih 90 procenata”, rekao je Milatović.

On je ukazao da je Crna Gora po nejednakosti dohotka prošle godine bila druga u Evropi, poslije Bugarske.

"Naš prethodni budžet je bio netransparentan, bilo je potrebno da građani tačno znaju gdje se troši novac, i mi smo krenuli u snažnu reformu budžeta", naveo je Milatović.

On je rekao da je programski budžet postavljen za tri mjeseca.

"Sada je toliko transparentan da se zna koji je program, gdje se troši novac, kao i potprogram, akcije. Na taj način se usmjerava novac u odnosu na ekonomske politike", zaključio je Milatović.


(MINA Business)