10-09-2014

Ministar Radunović primio ambasadora Mađarske u Crnoj Gori

Ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović sa saradnicima razgovarao je ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori gospodinom Krisztianom Posom.

Ministar Radunović primio ambasadora Mađarske u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Mađarski ambasador istakao je da veze između Crne Gore i Mađarske treba da se jačaju i još unapređuju, iako je Mađarska politički i ekonomski već prisutna u Crnoj Gori. Ambasador Posa predočio je ministru Radunoviću sa kolikim zdravstvenim kapacitetima raspolaže njegova zemlja, naglašavajući da su mađarski medicinski centri prepoznati po kvalitetu u cijeloj Evropi. On je istakao da su fakulteti medicine u Mađarskoj priznati u evropskom regionu i najavio da će stipendija Hungaricum biti proširena i za Crnu Goru. Studenti bi, kako je objasnio ambasador Posa, imali priliku da studiraju master studije na engleskom ili mađarskom jeziku, a diploma mađarskog univerziteta je priznata u cijelom svijetu.

Ministar Radunović je izrazio zadovoljstvo što su se stvorili uslovi za potpisivanje memoranduma o saradnji izmedju Ministarstva kapaciteta Mađarske i Ministarstva zdravlja Crne Gore i istakao važnost saradnje dvije zemlje, s obzirom na to da je Crna Gora na putu ka Evropskoj Uniji. Osim korišćenja zdravstvenih kapaciteta i školovanja, prema riječima ministra Radunovića, postoji mogućnost saradnje u organizovanju zdravstvenog turizma u Crnoj Gori, u čemu veliku pomoć mogu pružiti mađarski eksperti i primjena njihove metodologije razvoja zdravstvenog turizma.

Ministar Radunović saopštio je ambasadoru Mađarske da Ministarstvo zdravlja Crne Gore podržava reizbor Regionalne direktorke Svjetske zdravstvene organizacije g-đe Žužane Jakab, s obzirom na njen veoma uspješan dosadašnji radni angažman i veoma dobru viziju integralnog pristupa zdravstvenoj zaštiti "Health 2020".