15-06-2021

Ministarstvo da kaže da li je izdalo upozorenje zakupcu hotela Sveti Stefan

Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu uputila je Ministarstvu ekonomskog razvoja zahtjev za dostavljanje informacije da li je stranom zakupcu hotela Sveti Stefan izdato pisano upozorenje, kao preduslova za raskid ugovora, zbog potencijalnog kršenja odredbe.

Ministarstvo da kaže da li je izdalo upozorenje zakupcu hotela Sveti Stefan | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Pravna savjetnica pri toj NVO, Ines Mrdović, kazala je da se zakupac tom odredbom obavezao da će osam kalendarskih mjeseci tokom godine hotelski kompleks držati otvorenim.

ASP takođe traži i dostavljanje informacija o isplatama zakupnine od zakupca Adriatic propertiesa tokom ove i prethodne godine, čije kašnjenje takođe može voditi raskidu ugovora.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja prije par dana je upućeno pismo predstavnicima hotelskog operatera Aman, koji upravlja hotelom Sveti Stefan i Vilom Miločer, kao i zakupcu Adriatic properties, sa očekivanjem da hotelski objekti u što kraćem roku budu otvoreni.

„Prema ugovoru o zakupu, ukoliko zakupac krši ugovorene obaveze, onda ga zakupodavac pisanim putem upozorava i traži da se otkloni kršenje, a nepostupanje može voditi daljoj proceduri za raskid zakupa. Zakupodavac je Budvanska rivijera, koja je u većinskom vlasništvu države, dok se Ministarstvo ekonomskog razvoja sada pojavljuje kao garant u ugovoru“, navodi se u saopštenju.

Mrdović je kazala da se objavljeno pismo Ministarstva stranom zakupcu pravno ne može tumačiti kao formalno upozorenje, već više kao pokušaj Vlade da u dobroj vjeri riješi aktuelni problem sa stranim zakupcem.

„Nije poznato da li je od Budvanske rivijere i Ministarstva upućeno i formalno upozorenje sa zahtjevom da se hotelski kompleks otvori“, dodala je Mrdović.

ASP je ranije uputila inicijativu predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću da najhitnije inicira raspravu pred nadležnim parlamentarnim tijelima, kako bi se utvrdilo da li bi zatvaranje hotela Sveti Stefan značilo kršenje ugovora o zakupu od stranog partnera.

Crnogorski parlament sprovodi kontrolu ugovora za hotele Sveti Stefan i Miločer, izdatih u zakup na 42 godine, a koje je zaključila bivša Vlada Demokratske partije socijalista (DPS).

„U međuvremenu je od zakupca nagoviješteno da Sveti Stefan ovog ljeta neće biti otvoren, pa Skupština, kao kontrolor, treba hitno da zauzme stav u odnosu na to pitanje, odnosno da se precizno utvrdi da li zatvorena vrata Svetog Stefana znače kršenje ugovorene obaveze, jer je proteklo vrijeme bilo obilježeno i korona periodom“, saopštila je Mrdović.

Ugovorom o zakupu je, kako je navela, propisano da zakupodavac ima pravo na raskid ugovora ako zakupac krši bilo koju ugovornu odredbu ili uslov iz ugovora o zakupu koji treba da realizuje ili ispoštuje i takvo kršenje ne ispravi u roku od 30 dana nakon dostavljanja pisanog obavještenja od zakupodavca u kojem se navodi kršenje na koje se zakupodavac žali i traži da se ono ispravi.

„Privatizacija nekoliko vodećih budvanskih hotela, među kojima i Svetog Stefana, koji ima status kulturnog dobra ove zemlje, pokrenuta je 2006. godine, ali se u javnosti ona označava jednom od kontroverznijih u zemlji“, zaključila je Mrdović.