18-05-2021

Ministarstvo spremno da pomogne domaćim proizvođačima piva

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede spremno je da u saradnji sa Investiciono razvojnim fondom pokuša da obezbjedi kreditnu liniju za pomoć opstanku domaćih zanatskih proizvođača piva, saopšteno je iz Udruženja kraft pivara Crne Gore.

Ministarstvo spremno da pomogne domaćim proizvođačima piva | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Na sastanku predstavnika Udruženja sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandrom Stijovićem, konstatovano je da se domaći zanatski proizvođači piva nalaze u nepovoljnom položaju u odnosu na svjetske kompanije.

„Ohrabreni smo spremnošću Ministarstva da nam pomogne kako bi domaća piva bila dostupnija na našem tržištu, kako u marketima, tako i u ugostiteljskim objektima“, navodi se u saopštenju Udruženja.

Iz Udruženja su kazali da su dobili uvjeravanje da će domaći zanatski proizvođači piva biti prepoznati kroz Agrobudžet, što će im dati mogućnost da dobiju podršku države za proizvodnju.

Na sastanku je, prema njihovim riječima, razgovarano i o dugogodišnjem problemu koji ih opterećuje, a odnosi se na to da su proizvodi stranih proizvođača piva u domaćim marketima zastupljeni i više od 60 odsto u odnosu na ukupnu ponudu.

„Na taj način onemogućeno je da se piva domaćih proizvođača nađu na policama marketa sa adekvatnim udjelom. Zato smo dobili uvjeravanje da će Ministarstvo preko Agencije za zaštitu konkurencije tražiti da se preispita zastupljenost piva stranih proizvođača i postojanje monopola u odnosu na domaće“, navodi se u saopštenju.

U Udruženju smatraju da bi adekvatnom zastupljenošću na tržištu domaća piva bila dostupnija turistima koji dođu u Crnu Goru i postala konkurentnija donoseći raznolikost ponude i različitost ukusa.

„Rješavanjem tog problema Crna Gora bi, pored domaće hrane i vina, mogla dobiti i još jedan brend, a to je domaće pivo, čime bi turistička ponuda zemlje bila bogatija“, rekli su iz Udruženja.

Na sastanku je dogovarana i podrška Ministarstva za organizaciju karavana domaćeg kraft piva kroz Crnu Goru, čime bi se upotpunila turistička ponuda zemlje.

Predloženo je i da se oraganizuje sastanak sa predstavnicima Ministarstva finasija i Uprave prihoda i carina kako bi se dogovorio reprogram poreskih obaveza sa domaćim proizvođačima.