23-05-2020

Miranović: Brojimo dane do prve corona free destinacije

Postati corona free destinacija bi bila istinska privilegija za Crnu Goru u svijetu nad kojim se nadvila pandemija virusa SARS-CoV-2, kaže šefica Operativnog štaba za koordinaciju realizacije mjera za sprečavanje širenja COVlD 19 Vesna Miranović.


Foto: PR Centar

"Pozicija Crne Gore je, za sada, izuzetno povoljna zato što broji dane do sticanja ovog statusa u situaciji dok druge zemlje bilježe ponovni rast broja oboljelih", kaže Miranović u intervjuu Vikend novinama Vesna Miranović.

Miranović podsjeća da mogućnost statusa corona free destinacije nije jedina vijest kojom je Crna Gora skrenula pažnju na sebe tokom pandemije novog korona virusa.

"Crna Gora je posljednja zemlja u Evropi u kojoj je registrovana infekcija izazvana virusom SARS-CoV-2. Jedinstvena je i po tome što je jedina zemlja u čijim domovima za stare nije zabilježen ni jedan slučaj infekcije ovim virusom. Bilo bi izvanredno da ovaj niz dostignuća bude obogaćen činjenicom da prije svih u Evropi ostvarimo status corona free destinacije", poručuje Miranović.

Koliko smo zaista blizu ovog dostignuća zavisi od mnogo faktora, kaže Miranović.

"U kom trenutku će posljednjih par inficiranih biti u dva navrata negativni na prisustvo virusa, iznenadni događaji kakav je identifikovanje prisustva virusa kod srpskog državljanina u završnoj fazi infekcije, mogućnost kontrole nad kontaktima koje je ostvario, eventualne pojave novih slučajeva. Dakle, sve je na dohvat ruke, veoma je blizu, ali rizik nepredviđenih okolnosti je razlog što moramo i dalje brižljivo da čuvamo postignuto i mirno, bez euforije sačekamo status corona free destinacije", navodi Miranović.

Ističe i da su masovna okupljanja bez poštovanja fizičke distance bez sumnje nekontrolisani eksperiment in vivo u uslovima epidemije.

"Svaka neodmjerenost takve vrste stvara preduslove za ponovni epidemijski pik koji bi imao nesagledive posljedice po zdravlje i život stanovnika, ali i po ekonomiju koja je nakon dvomjesečnog stanja hibernacije počela da pokazuje znake života. Činjenica da nema novootkrivenih slučajeva ne znači da virus i dalje ne cirkuliše u populaciji. Da je tako, mogli smo proglasiti kraj epidemije prvog dana kada nije registrovan novi slučaj infekcije", kaže Miranović.

Na telekonferenciji SZO Inicijative Centralno-istočne Evrope, održanoj prije dva dana, u kojoj kako ističe Miranović, predstavljen je dijagram koji pokazuje eksponencijalni rast broja zaraženih nakon što se ukinu sve kontrolne mjere, dok selektivno ukidanje istih dovodi do značajno manje strmog rasta broja oboljelih.

"Jasno je da samo postepeno ukidanje mjera u odnosu na stepen rizika koje nose, može okončati epidemiju u Crnoj Gori bez drame. Zato ne treba iskazivati nervozu sada kada se nazire kraj i strpljivo sačekati povratak prethodnoj životnoj rutini bez rizika. Lično bih imala ozbiljan problem sa savješću da sugerišem ljudima ponašanje koje im može donijeti ozbiljan zdravstveni rizik i potencijalno im ugroziti život", navela je Miranović.

Ističe da je povjerenje u zdravstveni sistem i druge institucije sistema je najveća vrijednost ostvarena u posljednja dva-tri mjeseca.

"Predstavnici struke su našli put do svijesti građana i nametnuli se kao neprikosnoveni autoriteti čiji je cilj samo jedan: očuvanje zdravlja i života ljudi. To je, čini se, izazvalo pometnju kod jednog broja političara, čak osjećaj ugroženosti stepenom povjerenja koje su ljekari postigli sa samo nekoliko javnih nastupa. Osporavanje zasnovano na predrasudama i praznovjerju je srećom ostalo u sjenci snažnih i iskrenih poruka struke", zaključila je Miranović.


Izvor: Dnevne novine