22-11-2020

Miroslav Luketić: Živi svjedok oslobođenja Budve

"Danas je 22. Novembar - Dan oslobođenja Budve. Ove godine nema svečanosti, ne slavi se Dan kada su jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile naš grad - kada je došla dugo očekivana sloboda. Epidemija Korone a i smrt Patrijarha srpskog Irineja opravdani su razlozi što je došlo do otkazivanja svečane sjednice Skupštine opštine", ovako na svom fejsbuk profilu na sebi svojstven način započinje još jednu svoju priču kroz prisjećanje, sugrađanin Miroslav Miro Luketić.

Miroslav Luketić: Živi svjedok oslobođenja Budve | Radio Televizija Budva

Priču prenosimo u cjelosti

Pripadnik sam NOV Jugoslavije i vjerovatno još jedini živi svjedok koji je 22. novembra 1944. godine zajedno sa borcima Prve Bokeške brigade i Kotorsko-primorskog odreda ušao u oslobođenu Budvu.

Podjeliću sa vama nekoliko sjećanja na taj dan.

Zajedno sa Brajićkom četom, toga jutra rano smo krenuli iz Pobora za Budvu. Njemačke snage su se povukle i nije bilo borbenih dejstvija. Ja sam tada imao sedamnaest godina i bio sam najmlađi borac. U Budvu smo ušli Mainskim putem i kada smo došli do današnjeg hotela Hemingvej po komandi svi borci su iz svojih pušaka otvorili paljbu u vis najavljujući dolazak oslobođenja i pobjede. Prošli smo u stroju do Avale i tu su nas smjestili u prizemlju hotela. Jedinice Prve Bokeške su nastavile put prema Petrovcu i dalje, a nas su ostavili u gradu da budemo jedinica Komande mjesta koja je formirana toga dana.

Kako smo primljeni? Nije tajna da je i naš kraj bio podjeljen na pripadnike NOR-a i Nacionaliste i da je između njih bio sukob koji je donio mnogo žrtava i sa jedne i sa druge strane. Mržnja je bila velika. Dok su okupatori Italijani a zatim Njemci bili, partizanske porodice su stradale i nacionalisti su zajedno sa njima činili zločine.

Zato nije se čuditi što su nas pristLice NOB-a primile sa ogromnom radošću, a pristalice nacionalnog pokreta sa zebnjom i strahom za svoje živote. Neposredno prije odlaska Njemaca većina pristalica nacionalista (četnika i dr) napustili su ovaj kraj i povukli se prema Podgorici i dalje. Dakle, oslobođenje je za neke bila radost, za druge tuga i žalost i neizvjestnost za njihove najmilije koji su napustiili svoje domove bojeći se osvete i odgovornosti za saradnju sa okupatorom.

Na sreću, zahvaljujući rukovodiocima Partizana, Blaža Kažanegre, Marka Kuljače, Mila Medigovića, Joka Borete i drugih, u Budvi nije bilo revanšizma kao u drugim sredinama, ubijanja bez suda i slično, ali je bilo kažnjavanja srodnika okupatora i nacionalnog pokreta.

Ja sam bio ponosan što sam dočekao da uđem zajedno sa drugovima u svoj rodni grad i sa mojim vršnjacima koji su bili u Budvi, pričao, pokazivao im pušku i pištolj koji sam imao, kako sam u porat gađao flašu iz pištolja i hvalio se podvizima.

Kući su me dočekali sa velikom radošću. Nije ni čudo: Stevo, moj stariji brat je ratovao u Prvoj proleterskoj brigadi i o njemu nijesmo znali ništa, tek smo saznali kada sam ja otišao u Beograd u Vojnu akademiju.

Kakva je Budva bila tih dana?

Njemci su prilikom odstupanja eksplozivom uništili porat i lanternu i put u Đevištenje. Oskudica je bila velika u ishrani i žalost velika u mnnogim porodicma i sa jedne i sa druge strane.

Uspostvljena je nova opštinska vlast i prvi predsjednik Opštine je bio Petar Luketić. Ja sam ubrzo poslat u Beograd u Vojnu akademiju.

Eto toliko radi podsjećanja na davna vremena koja su u mnogome zaboravljena, na Dan Oslobođnja Budve od čovjeka koji je u 94. godini života i koji je bio učesnik tih događaja.

Slava borcima koji su poginuli za slobodu Jugoslavije!