19-08-2015

Misteriozni kit kod obale Australije

Nedavno je uz obalu Australije snimljen misteriozni albino kit. U naučnim krugovima se debatuje da li je to čuveni bijeli kit Migalu ili možda njegov potomak."To je Migalu”, kazao je poznati naučnik Greg Kaufman, koji je potpuno siguran da je bijeli kit koji je snimljen uz obalu Australije kod Kvinslenda 10. avgusta, jedini poznati albino grbavi kit na svijetu - Migalu.

Kaufman, direktor Fondacije pacifičkih kitova, koji kitove proučava decenijama, siguran je u to, kaže, otkad je vidio prve snimke.

“Podudarnost s Migaluom je ogromna i po leđnom peraju”, tvrdi on.

Mistični i legendarni kit Migalu prvi je put je primijećen 1991. i Kaufman ga od tada prati. Tada je bio dio tima koji je otišao do aboridžinskih starješina kako bi im pomogli da daju ime tom posebnom kitu. Aboridžini su se odlučili za ime Migalu što na njihovom jeziku znači 'bijeli momak'.

“U aboridžinskoj kulturi ijbele životinje su poslate na ovaj svijet da nas podsjete na jedinstvenost i svetost života. Vjeruju da takva bića moraju biti cijenjena”, pojasnio je Kaufman za australijske medije.

Inače, grbavi kitovi se identifikuju po donjoj površini repa koja je poput ljudskog otiska prsta - kod svakog primjerka različita.

Međutim, drugi stručnjak Oskar Pitersen, osnivač Istraživačkog centra za bijele kitove, koji takođe prati Migalua od ranih dana, kaže kako se ovdje ne radi o Migaluu, jer ovaj kit izgleda premalo i previše bijelo da bi odgovarao opisu.

“Ovo je vjerovatno Migalu junior'', kaže Pitersen.

Trevor Long iz Si vorlda kazao je da je to životinja koja je prvi put viđena 2001. i odmah je prozvana 'sinom Migalua'.

“Ta životinja je premala da bi bila Migalu”, tvrdi Long.

Migalu je jedinstven - on je jedini poznati albino grbavi kit na svijetu. Tzv. Migalu junior, pojašnjava Kaufman, nikada nije potvrđen kao potomak Migalua. Osim toga, na repu ima tamnu tačku koja i dalje tamni pa on zapravo i nije albino kit.