07-05-2021

Mitrović dao saglasnost Cijevni da gradi

Projekat je unazad nekoliko godina odbijala da aminuje lokalna uprava u Budvi, koalicije DF i Demokrata. Podgorička kompanija planira da izgradi dvije višespratnice sa ukupno 363 apartmana za prodaju


Foto: Arhiva

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović dao je saglasnost na dva idejna rješenja budućeg apartmanskog kompleksa - dvije višespratnice sa ukupno 363 apartmana za prodaju, koje podgorička kompanija Cijevna commerce planira da gradi na parceli u Bečićima.

Projekat je unazad nekoliko godina odbijala da aminuje lokalna uprava u Budvi, koalcije DF i Demokrata, a nekadašnja glavna gradska arhitektica Ana Samardžić je u više navrata vraćala podgoričkoj kompaniji projekat na doradu. Projekat je dobio zeleno svjetlo minulog ljeta, kada je gradom upravljala administracija Nikole Divanovića. Nakon lokalnih izbora i kada se stara-nova vlast ponovo vratila u fotelje, odlukom Skupštine opštine, vršilac dužnosti glavnog gradskog arhitekte Vladan Stevović poništio je sve odluke svoga prethodnika Mladena Ivanovića. Između ostalog, poništeno je i rješenje o saglasnosti na idejno rješenje Cijevni commerce za gradnju dvije zgrade od po sedam i osam spratova.

Nakon što je došlo do promjene zakonskih rješenja uoči kraja prošle godine, kada je nadležnost za objekte veće od tri hiljade kvadrata, od gradskih preuzeo glavni državni arhitekta, Cijevna commerce je podnijela zahtjev novom Ministarstvu, a prvobitno idejno rješenje je promijenjeno, odnosno umanjena je spratnost zgrada i njihova bruto građevinska površina.

“Na osnovu uvida u predmetnu dokumentaciju, glavni državni arhitekta konstatuje da u predmetu davanja saglasnosti investitorima Cijevna commerce na idejno rješenje apartmanskog objekta izrađenog od strane ‘Dom XXI’ utvrđeno da je izrađeno u skladu sa smjernicama planskog dokumenta - Detaljni urbanistički plan ‘Bečići’ u smislu arhitektonskog oblikovanja i materijalizacije objekta i osnovnim urbanističkim parametrima“, navodi se u rješenju koje potpisuje Mitrović.

Cijevna commerce na dvijema urbanističkim parcelama, za koje je podnijela zahtjeve i dobila saglasnost na idejna rješenja, planira da gradi dvije zgrade, jednu koja će imati podrum, prizemlje i sedam spratova i drugu sa podrumom, prizemljem i šest spratova. U odnosu na prvobitno rješenje, spratnost je umanjena u odnosu na prvobitni projekat, pa su obje zgrade za po sprat niže.

Takođe, manja je i bruto građevinska površina obje zgrade.

Bečići su trenutno najveće građevinsko područje u Budvi, a incijativa da se jedna od najkotroverznijih planskih dokumenata DUP “Bečići“ stavi van snage, nije uspio krajem oktobra 2019. Budvanski parlament tada nije donio odluku o stavljanju van snage DUP-a. Trinaest odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske, pokreta URA i nezavisni odbornik Stevan Džaković su bili za obaranje. Protiv je bilo 13 odbornika - svi odbornici DPS, Socijaldemokrate i odbornik Demokratskog fronta (DF) Janko Dimić, dok su preostali odbornici DF-a bili uzdržani.

Nakon šestočasovne rasprave, usvojena je odluka za obaranje DUP-a “Petrovac centar”. Od 32 odbornika, za je bilo 28.

Demokrate su tada poručile da je u Budvi pobijedila “građevinska mafija.”

GI: Ministre, zašto uništavate prostor Budve?

Budvanska NVO “Građanska inicijativa” prije tri dana uputila je otvoreno pismo ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću, zatraživši od njega da ne uništava prostor u Budvi primjenom DUP “Bečići” koga je donijela organizovana kriminalna grupa.

“Ministre Mitroviću, zašto uništavate prostor u Budvi? Građani od vas očekuju da zaštitite prostor a ne da uništavate prostor u Budvi, planovima organizovane kriminalne grupe i profesora Miodraga Ralevića, koji su odavno prestali da važe? Ministre Mitroviću potpisali ste u 2021. godini rješenja kojim ministarstvo daje saglasnost za izgradnju 58.700 kvadrata bruto razvijene površine u DUP-u Bečići, koji je prestao da važi 2014”, navodi se u pismu koje potpisuje predstavnik NVO Božidar Vujičić.

Kako se dodaje, ministru su dostavljeni izvještaji inspektorke Bisere Alihodžić koja je utvrdila 2015. godine da su izmjene i dopune DUP “Bečići” i DUP “Budva Centar” usvojeni suprotno zakonu.


Izvor: Vijesti