25-01-2023

Mještani Svetog Stefana potpisali peticiju da se projekat Kraljičine plaže obustavi

Stotinu mještana Svetog Stefana potpisalo je peticiju sa zahtjevom da se projekat “Kraljičine plaže” obustavi i sprovede onako kako je to i predvidjeno projektnim zadatkom i bez stanova za tržište u okviru hotelskog kompleksa.

Mještani Svetog Stefana potpisali peticiju da se projekat Kraljičine plaže obustavi | Radio Televizija Budva

Foto: Printscreen

Stotinu mještana Pržna i Svetog Stefana uputilo je peticiju Vladi sa zahtjevom da preispita projekat Kraljičine plaže, kazao je za Polis mještanin Svetog Stefana Blažo Kažanegra.



"Tražimo da se ukloni određeni dio materijala i tražimo zelenu površinu na mjestu gdje treba da se gradi treća lamela. Smatramo da je Miločerski park nacionalno blago i na taj način ne zaslužuje da bude oskrnavljen, takođe ni da se stabmene zgrade grade.

Mještanin Blažo Rađenović podsjeća da je ugrožen stoljetni Miločerski park i da se izvedeno ne poklapa sa onim što je komisija sa arhitektom Branislavom Mitrovićem koji je bio član žirija za izbor konkursnog rješenja odabrala kao najbolji projekat.



"Na terenu imamo projekat kojio odudara od ambijenta i generalno kulturne baštine koju mi posjedujemo u Paštroviće na prostoru Miločerskog parka i mi smo predali inicijativu da se to proglasi parkom prirode, da bude zaštićena zona. Samim tim, gabariti koji tu treba da se izgrade ne odgovaraju sadašnjem stanju i ova inicijativa je svakako upućena resornom ministarstvu i Vladi Crne Gore kako bi oni dalje razmotrili i da dobijemo jedan objekat koji će služiti isključivo turistima i biti u funkciji hotela visoke kategorije. Mi nismo protiv sadržaja koji bi dali veću vrijednost tom području ali i uvijek ćemo biti protiv stanova za tržište", istakao je Rađenović.

Mještani su izričiti u zahtjevima koje su iznijeli u peticiji da traže reviziju predmetnog projekta na način da se projekat uklopi u ambijent i kulturni pejzaž Miločera, uz duplo manju spratnost i uklanjanje pola od onoga što je već izgrađeno.

D.Č.