03-03-2021

Mladi bračni parovi do krova nad glavom

Građani iz grupe prioriteta, njih 189, dobili su danas vaučere u okviru projekta Hiljadu plus, dok će tokom naredne sedmice biti organizovana dodjela i za zaposlene u javnom sektoru, mlade bračne parove i ostale aplikante koji ispunjavaju uslove.

Mladi bračni parovi do krova nad glavom | Radio Televizija Budva

Foto: pexels

Iz Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma saopšteno je da su vaučere uručili resorni ministar Ratko Mitrović i generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja, Marko Čanović.

“U grupu prioriteti, koji su dobitnici prvih vaučera u okviru četvrte faze ovogodišnjeg projekta Hiljadu plus, spadaju 83 samohrana roditelja, 13 osoba sa invaliditetom, 19 domaćinstava koja imaju člana porodice koji je osoba sa invaliditetom i osam domaćinstava koja imaju djecu sa smetnjama u razvoju”, precizira se u saopštenju.

Vaučere su dobile i po četiri osobe koje su bile djeca bez roditeljskog staranja i koje su bile žrtve nasilja u porodici, kao i 58 zaposlenih u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru.

Mitrović je ocijenio da se radi o značajnom projektu, vrijednom 20 miliona EUR, od čega je 50 odsto obezbijedila Vlada kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), dok se preostalih 50 odsto finansira iz sredstava komercijalnih banaka koje učestvuju u projektu.

On se zahvalio CEB-u koji je prepoznao značaj i važnost tog projekta za crnogorsko društvo i građane i po četvrti put podržao projekat.

Projektom su obezbijeđeni najpovoljniji uslovi za građane, među kojima je fiksna kamatna stopa od 2,99 odsto, dok učešće u kupoprodajnoj vrijednosti nekretnine nije obavezno.

“Obrada kredita je 0,3 odsto, što je još jedna od povoljnosti, a period otplate kredita je do 240 mjeseci. Takođe, kroz saradnju sa Notarskom komorom, obezbijeđen je popust 50 odsto na notarske usluge”, dodaje se u saopštenju.

Čanović je kazao da je Projektni odbor tokom prethodnog perioda obavio detaljan pregled dostavljene dokumentacije za 772 domaćinstva, odnosno 1,88 hiljada građana.

On je rekao da je proces pregledanja dokumentacije i formiranja liste prioritetnih osoba trajao duže zbog pandemije Covid-19.

Do sada su uspješno realizovane tri faze projekta kroz koje je ukupno 1,19 hiljada porodica riješilo stambeno pitanje, odnosno preko tri hiljade građana.

„Imajući u vidu iskustvo i statistiku iz prethodnih faza, očekivanja su da će oko 400 građana, koji su ispunili uslove, riješiti stambeno pitanje kroz ovu fazu projekta“, naveo je Čanović.

On je podjsetio da je javnim pozivom data mogućnost da se kroz četvrtu fazu mogu kupiti svi izgrađeni stanovi koji su dostupni na tržištu, u vlasništvu pojedinaca i kompanija, bilo da se radi o starogradnji ili novogradnji.

“Time smo doprinijeli da je, uslovno rečeno, ponuda stanova u ovoj fazi 'neograničena'. Ovo podrazumijeva da građani sami mogu naći stan na tržištu i kupiti ga uz prethodnu prijavu“, zaključio je Čanović.