01-05-2020

Mladi treba da budu upoznati sa sigurnim korišćenjem interneta

Mladi treba da budu upoznati sa sigurnim korišćenjem interneta, kao i svi koji se bave njihovom bezbjednošću, kazao ekspert u IT sektoru Telekoma Ivan Stanković.


Foto: Ilustracija

Iz Telekoma su kazali da odrastanje uz internet tinejdžerima donosi mnoge mogućnosti i omogućava pristup brojnim edukativnim i zabavnim sadržajima, ali ih istovremeno izlaže i različitim rizicima.

Kako je saopšteno, jedan od rizika korišćenja interneta je nasilje na internetu, što je bilo tema vebinara „Internet ne zaboravlja“ za polaznike 12. generacije Policijske akademije, organizovanog u saradnji sa Crnogorskim Telekomom

Stanković je kazao da biti umrežen ima mnogo prednosti, ali uvijek postoji rizik od kojeg svi treba da se zaštite.

„Na to su posebno osjetljivi mladi, zbog čega nije dovoljno da samo oni budu upoznati sa sigurnim korišćenjem interneta, već u to treba da budu uključeni svi koji se bave njihovom bezbjednošću“, kazao je Stanković.

Kako je objasnio, na društvu odgovornost da mlade nauči kako da koriste internet bezbjedno i odgovorno.

Iz Telekoma su naveli da je predavanje o bezbjednosti mladih na internetu treća onlajn radionica organizovana ovog mjeseca za polaznike Policijske akademije.

Iz Policijske akademije su rekli da su zadovoljni što su se brzo prilagodili novim uslovima rada koje diktira epidemija koronavirusa, pokazujući primjerom da obrazovanje ne mora i ne smije da stane ni u vanrednim okolnostima.

Direktor Policijske akademije, Boban Šaranović kazao je da vebinari koje organizuju u saradnji sa crnogorskim ekspertima iz različitih oblasti su pokazatelj da nastavni proces ne može stati i da je sticanje novih i proširivanje postojećih znanja misija Policijske akademije od njenog osnivanja.

„Našli smo idealnu onlajn platformu, putem koje se naši polaznici i polaznice informišu o mnogim temama koje će im biti od koristi u budućem radu, kao i da imaju širu sliku dešavanja u Crnoj Gori i šire“, kazao je Šaranović.

On je objasnio da u narednom periodu planiraju još vebinara na raznovrsne teme.

Direktorica Sektora tehnike u Telekomu Valentina Radulović kazala je da internet kao glavni i neizbježan izvor bitnih informacija više nije dostupan samo odraslima već i djeci i mladima, pa iz godine u godinu sve mlađi uzrasti djece počinju da ga koriste.

„Zbog toga u Telekomu koristimo svaku priliku da se uključimo, edukujemo i usmjerimo mlade kako da na bezbjedan način koriste internet u svakodnevici i obrazovanju“, kazala je Radulović.

Iz Telekoma su kazali da su radionici prisustvovala 32 polaznika.




Izvor: Mina biznis