10-02-2020

Mladi učili o komuniciranju korupcije kroz umjetnost

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je proteklog vikenda organizovao u Petrovcu, rad dvije grupe regionalne umjetničke radionice „Umjetnost za socijalnu promjenu – pogled na korupciju“ u okviru projekta Smjestimo korupciju u muzej.



Umjetničku radionicu pohađalo je 42 mladih ljudi iz sedam crnogorskih opština - Cetinje, Ulcinj, Bar, Kotor, Budva, Danilovgrad i Podgorica, a sa njima su radili umjetnici iz Crne Gore i regiona.

Trodnevni intenzivni i dinamični program sastojao se od teorijskog i praktičnog dijela, tokom kojih su učesnici radionice učili o konceptu angažovane umjetnosti i njenom značaju za umjetnost i društvo, kao i o načinima komunikacije fenomena korupcije kroz umjetnički izraz.



Dodatno, učesnici su se upoznali sa kontekstualizacijom korupcije kroz forum teatari tehnikama vizualizacije korupcije. U praktičnom dijelu, učesnici su sami kreirali performans koji je za temu imao borbu protiv korupcije. To je uključilo razvoj scenarija, podjelu uloga i postavku performansa, a sve u cilju podsticanja kreativnosti i kritičkog promišljanja. Takođe, učesnici su radili na izradi stripa koji je adresirao korupciju.

Vodeći predavači bili su: Janko Ljumović, profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, Nikola Ljuca, reditelj iz Beograda i Dragana Koprivica, grafička dizajnerka.

Projekat "Smjestimo korupciju u muzej!" ima za cilj doprinos smanjenju korupcije na lokalnom nivou i povećanje uključenosti građana i građanki Crne Gore u borbu protiv korupcije na lokalnom nivou.



Sprovodi ga CGO sprovodi u partnerstvu sa NVO Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), NVO Bonum iz Pljevlja, NVO UL-Info iz Ulcinja i NVO Za Druga iz Petrovca, u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Agencijom za sprječavanje korupcije, a uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave Vlade Crne Gore.