15-10-2020

MMF predlaže veći porez za bogate

Države bi trebale razmotiri povećanje poreza bogatima u cilju smanjivanja dugova nakon oporavka od ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, poručili su iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).


Foto: Getty images

Ova međunarodna finansijska institucija je dala još nekoliko prijedloga i revidirala je ekonomske prognoze nakon što je u razvijenim državama svijeta ostvaren oporavak u drugom i trećem kvartalu ove godine.

Ukazali su da će pad u evrozoni iznositi 8,3 posto, a junska prognoza je iznosila 10,2 posto. U Sjedinjenim Američkim Državama se očekuje pad od 4,3 posto, a ranija je pretpostavka bila da će iznositi osam posto.

Objavili su i procijene oporavka ekonomija. Iz MMF-a su naglasili da će restriktivne mjere protiv pandemije uticati na oporavak tokom sljedeće godine. Tako bi američka ekonomija trebala porasti za 3,1 posto, a ranija je pretpostavka bila 4,5 posto. Evrozona bi trebala rasti za 5,2 posto, dok je ranija procjena bila šest posto.

Pozvali su na investiranje kojim se omogućava dugoročan rast i visok povrat novca, a koje podrazumijeva i smanjeno korištenje fosilnih goriva. Potcrtali su potrebu za ulaganjem u zdravstvo i obrazovanje.

Podsjetili su da je vrlo izazovno naći ravnotežu između javne potrošnje i rastućeg duga te predložili da se nađu novi izvori prihoda kroz poreze.

“Vlasti će možda morati razmotriti povećanje progresivnog poreza za imućne ljude“, istakli su.

Napomenuli su i važnost suzbijanja izbjegavanja poreza i uvođenja globalnog digitalnog poreza, prenosi američki portal Politico.




Izvor: Bankar