29-09-2017

Mobilna književna rezidencija u Čelobrdu

U okviru 4. Mobilne književne rezidencije, koja je počela 25.septembra u selu Čelobrdo iznad Sv. Stefana, u subotu 30.septembra će pisci i rok muzičari iz bivše Jugoslavije nastupiti na neformalnoj književnoj večeri u klubu Evergreen u Starom gradu u Kotoru od 21 sat.

Mobilna književna rezidencija u Čelobrdu | Radio Televizija Budva

Književnici Zvonko Karanović iz Beograda, Faruk Šehić iz Sarajeva, kao i osnivač i tekstopisac splitskog hiphop benda TBF Saša Antić, imaće javni nastup na temu Doživotna sloboda, koja je izabrani moto 4. književne rezidencije u Crnoj Gori, u organizaciji udurženja Za Druga (Petrovac) i ZMUC (Beograd).

Do 10.oktobra na rezidenciji u selu Čelobrdo boraviće još i Asja Bakić iz Zagreba, Damir Pilić iz Splita, Đorđe Šćepović iz Podgorice, Vladimir Jovanović iz Beograda, Katarina Sarić iz Budve, frontmen crnogorskog alt-rok benda Autogeni trening Dino Kapetanović, rok poeta Nikola Vranjković koji je vodio srpski sastav Blockout, kao i Nebojša Simeunović lider beogradske rok grupe Dža ili Bu. Gošće rezidencije biće dramaturškinja i pjesnikinja Dragana Tripković iz Podgorice, te pisac priča i lingvistkinja Tanja Sekulić iz Bara.

Književna rezidencija u selo Čelobrdo dio je dugoročnog programa „Mobilne rezidencije / Pokretne kolonije“ koji ZMUC iz Beograda, u saradnji sa udruženjem Za Druga (Petrovac) i Zeta centrom (Tirana), realizuje od 2013.godine u kulturno zapostavljenim djelovima Srbije, Crne Gore i Albanije. Cilj projekta je da, koristeći se modelom „čergarenja“, okuplja umjetnike iz regiona u državama koje međusobno rijetko i neadekvatno komuniciraju u javnom prostoru i pred drugačijom publikom.

Cilj programa je i aktivno promovisanje nezavisne/alternativne kulturne scene u regionu, a čiji rezultati svakako nijesu dostojno vrednovani.

Polazeći od teze beogradskih nadrealista, 30-ih godina prošlog vijeka, da se o ljudskoj slobodi ne može diskutovati ako nije potpuna i neograničena, ovogodišnja tema na rezidenciji jeste - Doživotna sloboda, tema kojom će učesnici rezidencije problematizovati poimanje slobode u savremenim društvima.

Sloboda života, u nadrealističkom ključu, predstavlja cilj ili credo pojedinca, ali i stanovište određene zajednice u duhu ljevičarske ideologije koju su nadrealisti usvojili kao idiom. Sloboda života je pobuna protiv društvenog sistema, protiv dogme, sankcija, mimezisa, službene kulture, nejednakosti. Može se reći da ovaj izraz naglašava individualni diskurs u traženju kolektivnih, društvenih promjena.

Cilj projekta je da podstakne i proširi temu slobode u našim društvima u kojima dominiraju različite vrste cenzure i ograničenja - od broja unijetih kalorija do slobode kretanja i slobode govora.

Ovogodišnju književnu rezidenciju Čelobrdo 2017 podržala je međunarodna mreža pisaca i prevodilaca TRADUKI iz Berlina.

Raniji učesnici Pokretne književne kolonije u Crnoj Gori, koja je do sada realizovana u selima Reževići, Blizikuće i Čelobrdo, bili su 2016. godine: Ahmed Burić i Marko Tomaš izBiH, Barbi Marković iz Austrije, Ana Radmilović (1974-2017) i Pavle Ćosić iz Srbije i Brano Mandić iz Crne Gore; zatim Borivoj Gerzić, Vule Žurić, Oto Oltvanji iz Srbije, Nenad Veličković i Sandra Zlotrg iz BiH, Mima Simić, Renato Baretić i Želimir Periš iz Hrvatske i Ilija Đurović iz Crne Gore (2015), te Goran Gocić, Vladislava Vojnović, Saša Ljubiša i Slavica Agatonović iz Srbije, Lamija Begagić iz BiH, Staša Aras iz Hrvatske, Ognjen Spahić, Stefan Bošković, Vasko Raičević i Đorđe V. Gregović iz Crne Gore (2014).