17-10-2018

Mobilna književna rezidencija u Crnoj Gori

Mobilna književna rezidencija u Crnoj Gori, koju ZMUC iz Beograda, Zadruga iz Petrovca i Zeta Centar iz Tirane organizuju petu godinu za redom, okupila je na selu Čelobrdo, iznad Svetog Stefana šest pisaca iz regiona koji rade na temu "gostoprimstvo / netrpeljivost".

Mobilna književna rezidencija u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Odnos prema strancima i svemu što je „strano“ u fokusu je rada rezidenata koji, u potrazi za gostoprimstvom i budući u dobroj fizičkoj formi, svakodnevno osvajaju teško dostupne geografske tačke u ruralnim sredinama južnog primorja.

Učesnici 5.Mobilne književne rezidencije, od 15.do 22.oktobra u Čelobrdu, su Nikola Nikolić iz Podgorice, Luiza Buharova iz Zagreba, Mili Đukić iz Mostara, Dijana Matković iz Ljubljane, Goran Stojičić i Ivan Tobić iz Beograda.

Rezidenti, koji su se javili na ranije raspisani javni poziv, učestvuju u netipičnoj književnoj avanturi, koju je podržala Traduki mreža za književnost i knjige. Dijalog i diskusije među okupljenim autorima biće objavljeni na blogu portala za kulturu Jugoistočne Evrope – SEEcult.org.

Učesnici prethodnih rezidencija su postavljali okvir za različite cjeline (Tabui u tranziciji, Jezik i zajednica, Muzej korupcije, Doživotna sloboda) kojima su se tematizirani važni aspekti svakodnevice i tako je stvarana posebna vrsta književne zajednice.

U okviru off-programa, koji je podržala Opština Budva, u četvrtak 18.oktobra će u Podgorici u knjižari Karver biti održana tribina "Čajanka kod Bojića u 7", koji će voditi urednik Karlo Astrahan, a sagovornici su Goran Stojičić (autor multimedijalne zbirke "Besani"), Vladimir Jovanović (autor romana "Malo nam za sreću treba") i Đorđe V. Gregović (Za Druga).

Narednog dana, u petak 19.oktobra, učesnici rezidencije gostovaće u Grdaskoj biblioteci u Budvi, a u subotu 20.oktobra, na Čelobrdu će biti otvoreno veče za publiku "neprijatelji i prijatelji zajedno".

Peta književna rezidencija u Crnoj Gori deo je regionalnog umjetničkog projekta Mobilne rezidencije / Pokretne kolonije koji od 2013.godine u ruralnim područjima Srbije, Crne Gore i Albanije okuplja umjetnike u različitim medijima, pospešujući mobilnost i upoznavanje.